Ekološka katastrofa u oborinskom kanalu u Raši – VIDEO

UGINULA RIBA, MRTVI ŠTAKORI, ROJEVI KOMARACA, FEKALIJE U KANALU
U Raši se prema riječima nekih građana, ali i prema brojnim videosnimkama odvija prava ekološka katastrofa. Kroz samo naselje u dužini od otprilike 3 kilometra protječe kanal namijenjen za oborinske vode izgrađen davne 1937. godine, kad i sama Raša. Kako nam je ispričao Edo Mujkić, predstavnik nezadovoljnih i zabrinutih građana okupljenih u Facebook grupu „Za Rašu“, u taj se kanal ulijeva velik dio kanalizacije Raše, a i dio nepročišćenih fekalnih voda iz Labina pogotovo kada su veće kiše, pa pročišćivač u Labinu ne može zbog svog malog kapaciteta sve pročistiti. „Iz Vodovoda Labin kažu da je pročišćivač dobar, imaju svu dokumentaciju i dozvole, no na terenu nije tako, ljudi vide kakva tekućina prolazi kanalom“. To su građani i snimili, u videu u nastavku možete vidjeti fekalije u kanalu, uginulu ribu i štakore u kanalu, a Mujkić kaže da se tamo stvaraju veliki rojevi komaraca koji također stvaraju probleme u Raši. No najveći problem je onečišćenje podzemnih izvora i tokova pitke vode

Mujkić je kazao da je kanal pun pukotina zato što već 40 godina nije održavan. Problem je stoga što kanalizacija koja ovuda prolazi, a sastoji se od samih fekalija, ali i od raznih kemikalija, detergenata, nafte i ulja kroz pukotine ponire u podzemne tokove pitke vode – vode koju 22 tisuće stanovnika Labinštine konzumira. Također, sav sadržaj koji teče kanalom izlijeva se u more u Trgetu takav kakav je. 

Neki građani prekinuli su šutnju o ovom problemu i spontano su se krajem srpnja okupili na trgu da bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Okupili su se u Facebook grupu, a kako prvi skup prema njihovim riječima nije donio nikakvu promjenu, okupili su se opet i u većem broju. Tada je stotinu građana zahtijevalo od načelnika Raše i Labina te odgovornih osoba iz Vodoprivrede i Vodovoda Labin da betoniraju korito i da se na sve potrebne načine pobrinu za zdravlje svojih građana. 

(REx/RŠ/Foto i video: "Za Rašu")

Video vezan uz članak

Facebook komentari