Eko akcije u okviru projekta ‘‘Zdrav za 5’’

AKCIJE PROVEDENE NA PODRUČJU PAZINA I BUZETA
U okviru provođenja druge komponente projekta ''Zdrav za 5'', a povodom obilježavanja Dana planeta zemlje, policijski službenici Odjela prevencije PU istarske proveli su eko akcije na području Pazina i Buzeta.

U srijedu, 20. travnja, zajedno s učenicima osnovne škole Gračišće prikupljali su i razvrstavali otpad, dok je druga akcija provedena 22. travnja na području Buzeta, gdje su učenici osnovne škole Vazmoslav Gržalja i Srednje škole Buzet čistili školske i gradske zelene površine. Zajedno s učenicima, u eko akcijama sudjelovali su i policijski službenici pazinske i buzetske policije, koji su educirali djecu o problemu ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću. Učenici su mogli isprobati i tzv. pijane naočale, koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti organizma od stanja pripitosti do težih stupnjeva pijanstva te se tako i sami uvjeriti kakva se njihova percepcija mijenja pod utjecajem alkohola.

Da podsjetimo, projekt „Zdrav za 5“ usmjeren je primarno prema djeci osnovnoškolskog (VIII. razredi) i srednjoškolskog uzrasta (I. i II. razredi). Kroz provedbu prve komponente, učenicima se predaje o prevencija ovisnosti i zlouporabi droga, alkohola i igara na sreću, dok se kroz drugu komponentu podiže razina javnozdravstvene svijesti te zaštita okoliša. Ta područja predstavljaju značajne segmente preventivnog djelovanja policije koja se provode u odgojno-obrazovnim ustanovama diljem Istre kontinuiranim edukativnim predavanjima, interaktivnim radionicama s učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i organiziranjem eko radionica te ulazno i izlazno anketiranje učenika kojima se mjeri promjena stavova te uspješnost provedbe projekta (treća komponenta).
(Rex)

Facebook komentari