Ekipa Oliva Vodnjan pogodila 9 puta u sridu

OVO JOŠ NIJE NIKOME USPJELO NA ROBOTRCI NA PRSTENAC
U okviru ovogodišnje 7.Robotrke na prstenac već je održano 1. kolo u Puli 11. svibnja 2019.godine, a 2. kolo je održano 08. lipnja 2019.godine u Opatiji u OŠ Rikard Katalinić Jeretov, a završno 3. kolo natjecanja je planirano za 17. kolovoz 2019. u Barbanu.

Robotrka na prstenac je spoj tradicije i novih tehnologija i omogućava najmlađima da se na zanimljiv i interesantan način kroz igru i zabavu, upoznaju sa robotikom i novim tehnologijama. Natjecatelji su učenici osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Natječu se u timovima. Svaki tim čine tri učenika. Tim ima jednog (ili više) robota i odabire „Ime tima“. Svaki sudionik tima upravlja robotom po jednu vožnju u svakoj od tri discipline. Bodovi tima se zbrajaju, a pobjednik je tim s najviše bodova. Ukupan najveći mogući broj bodova tima je dvadeset sedam. U natjecanju se upravlja robotom tako da u vremenu od 12 sekundi robot prijeđe stazu od 150 cm i kopljem pogoditi prstenac.
Discipline u natjecanju razlikuju se prema načinu upravljanja robotom.

Discipline su:
- ručno upravljanje,
- poluautomatsko upravljanje,
- ručno upravljanje iz perspektive robota.

U ručnom upravljanju natjecatelj sa tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igračom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja
kretanjem robota i koplja.

U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti prati crnu crtu širine 12-20 mm koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota,
natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prijeđe trećinu staze (crta koja označava 50 cm na stazi).

U ručnom upravljanju iz perspektive robota, natjecatelj upravlja kretanjem robota i koplja iz perspektive viteza pomoću slike dobivene na
monitoru pomoću kamere koja je na robotu i žično ili bežično je povezana s računalom (kamera se postavlja na robota).

Natjecanje u Opatiji je otvorio Fredi Glavan, ravnatelj OŠ Rikard Katalinić Jeretov. Glavni organizator natjecanja u Opatiji je bio Adrian Škarica koji je i mentor ekipama iz OŠ Rikard Katalinić Jeretov. U organizaciji natjecanja su sudjelovale i udruge BIT KIDS 101 iz Fažane i Društvo za robotiku Istra.

Na natjecanju u Opatiji su sudjelovale 24 ekipe. Na natjecanju su svi natjecatelji dobili pohvalnice za sudjelovanje u natjecanju, s za prve tri ekipe su dodijeljene plakete i priznanja, a njihovim članovima medalje i priznanja za osvojena mjesta.

Prvi put otkako postoji ovo natjecanje, jednoj ekipi je uspjelo ostvariti 100% učinak i ostvariti 27 bodova. To znači da su sva tri natjecatelja u sve tri discipline pogodili u sridu.

REDOSLIJED:

1.mjesto - ekipi OLIVA VODNJAN sa pogođenih 27 bodova, ekipa Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. Članovi ekipe: Antonio
Chiavalon, Edi Komić i David Božac.

2.mjesto – je osvojila ekipa DAGI sa pogođenih 23,5 bodova, ekipa OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, mentor Boris Bolšec. Članovi ekipe: Ivona Žic,
Dario Šutić i Gabrijel Bajčić.

3.mjesto – ekipa BOJLER sa pogođenih 19,5 bodova, ekipa Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. Članovi ekipe: Alen Vinčić, Borna
Žarković i Lorenzo Chiavalon.

U prva dva kola je sudjelovalo više od 90 učenika osnovnoškolskog uzrasta i desetak njihovih učitelja-mentora, sve redom zaljubljenici u robotiku iz Medulina, Čavli, Barbana, Krka, Baške, Punata, Opatije, Vodnjana, i Pule.

Natjecanje je održano na tri arene, a da sve bude po regulama pratili su članovi Časnog suda. Na završnom natjecanju u Barbanu će biti proglašen i slavodobitnik za 7. Robotrku na prstenac, a za to najviše imaju šansi učenici koji su u ova dva kola ostvarili pojedinačno najbolje rezultate, a to su:

1. Ugo Šuran 15,5 bodova, Udruga BIT KIDS 101 iz Fažane, mentor Goran Usainović
2. Filip Jurešić 15 bodova, KIOK Krk, mentor Boris Bolšec
3. Leonardo Manzin 13 bodova, Oš Jure Filipovića Barban, mentor Mirza Salihović
4. Mateo Zulijan 13 bodova, Oš Jure Filipovića Barban, mentor Mirza Salihović,
5. Ivano Radmilo 13.bodova, OŠ Fran Krsto Frankopan, PŠ Baška, mentor Boris Bolšec i
6. Lana Rojnić 13 bodova, Udruga BIT KIDS 101 iz Fažane, mentor Goran Usainović

Natjecanja uvijek prate edukativni izleti pa su mladi robotičari nakon natjecanja prošetali Lungomarem i uskim uličicama stare vološćanske jezgre, te obišli spomenik i kuću u kojoj je rođen Andrija Mohorovičić, veliki znanstvenik svjetskoga glasa, otkrivač plohe diskontinuiteta koja dijeli Zemljinu koru od njezina plašta.

(rex)

Facebook komentari