Eco Domus – certificiranje Eko prijateljskog smještaja

JAVNI POZIV ZA UKLJUČIVANJE U PROJEKT ECO DOMUSU
Jedan od općih ciljeva upravnog odjela za turizam IŽ je održivi razvoj turizma u Istri, te razvoj Istre kao kvalitetne turističke destinacije. Na tragu tih ciljeva, a na temeljima Master plana razvoja turizma Istre 2015. - 2025., pokrenut je projekt Eco Domus, koji je namijenjen malim turističkim smještajnim objektima, a cilj mu je poticanje privatnih iznajmljivača na diversifikaciju i podizanje kvalitete smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Održivi turistički razvoj vrlo je važan jer zadovoljava potrebe turista i domicilnog stanovništva. Njime se želi ostvariti upravljanje resursima tako da ekonomske, socijalne i ekološke potrebe budu ostvarene tako da se održi kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost, te sustavi na kojima počiva život.

U sklopu Eco Domus programa, kroz kriterije za uvrštenje i dobivanje markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz Informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja:
•    Društvena i ekološka odgovornost
•    Cjelovita zaštita okoliša i zdravlja
•    Korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje
•    Korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda
•    Korištenje prirodnih materijala
•    Štednja vode
•    Štednja energije
•    Sortiranje i recikliranje otpada

Prijave se dostavljaju na propisanom obrascu koji sadrži sve upute za prijavu, te se može preuzeti OVDJE, a odabranim kandidatima pružit će se besplatne stručne savjetodavne usluge prilagodbe njihovog smještaja. Prijave s pripadajućom dokumentacijom dostavljaju se poštom ili osobno na adresu:

Istarska županija
Upravni odjel za turizam
(Prijava na javni poziv za certificiranje Eko prijateljskog smještaja)
Partizanska 5a
52440 Poreč - Parenzo

Javni poziv je otvoren dok se ne prikupi 30 prihvatljivih prijavitelja, a zaključno do 31.listopada ove godine. Sve potrebne informacije vezno za ovaj javni poziv moguće je dobiti u Upravnom odjelu za turizam, slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr.

(REX)

Facebook komentari