Dvije ozlijeđene morske kornjače zbrinute u Centru za oporavak u Puli

POSJETITE APLIKACIJU NAMIJENJENU ZA PRIKUPLJANJE INFORMACIJA O GLAVATIM ŽELVAMA
U utorak, 30.07.2019. u blizini otoka Suska istraživači Instituta Plavi svijet pronašli su ženku glavate želve kako pluta u moru. Životinja nije bila u mogućnosti zaroniti te su je istraživači nakon 30-minutnog promatranja odlučili odvesti veterinaru na detaljan pregled. Nakon toga, kornjača Zoki transportirana je katamaranom za Pulu u Centar za oporavak.

Osim nemogućnosti zarona životinja je imala stari ožiljak, duboki prorez na karapaksu, što upućuje na ozljedu nastalu tijekom kolizije s plovilom.
Trenutačno stanje 54 cm duge životinje je dobro, počela je normalno jesti, što je dobar znak početka oporavka. Nakon dodatnih testiranja i rehabilitacije bit će puštena u svoje prirodno stanište.

Ove srijede, 7. kolovoza Institut Plavi svijet zaprimio je dojavu o pronalasku glavate želve u blizini uvale Artatore na Malom Lošinju. Životinja je bila vidno iscrpljena te je nakon pregleda uočeno da je progutala plastičnu strunu koja je već prošla kroz probavni sustav. Veterinar je zaključio da životinji treba napraviti RTG snimak, kako bi se vidjele sve pojedinosti prouzrokovane digestacijom strune.
Kornjača Lucia također će biti zbrinuta u Centru za oporavak u Puli.

U sklopu LifeEuro Tutrtles projekta napravljena je aplikacija namijenjena za prikupljanje informacija o opažanjima morskih kornjača u prirodi (https://play.google.com/store/apps/details…).
Morske kornjače su globalno ugrožene i svatko može pomoći njihovoj zaštiti. Vaše dojave pomoći će utvrditi prijetnje i područja interakcija s morskim kornjačama čime pomažete izraditi bolje mjere za njihovo očuvanje.
Uz vašu podršku želimo osigurati bolju i sigurniju budućnost za naše morske kornjače!
(REx)

Facebook komentari