Dva slučaja krađe novčanika

PRIPAZITE NA DŽEPNE KRAĐE
Istarska policija je tijekom jučerašnjeg dana zaprimila dvije prijave o krađama novčanika.
Prvi slučaj dogodio se 12. svibnja u popodnevnim satima, kada je nepoznati počinitelj, u trgovini u Flanatičkoj ulici u Puli, iskoristio nepažnju 70-godišnjaka i otuđio mu iz torbice novčanik s dokumentima i novcem, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća kuna.
Drugi slučaj zabilježen je na području Rovinja 15. svibnja u popodnevnim satima. Nepoznati počinitelj je na Trgu Sv. Eufemije, iz otvorenog ruksaka otuđio novčanik s dokumentima i novcem, čime je 59-godišnjeg njemačkog državljanina oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe.

Džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim ''prometnim'' mjestima. Počinitelji  mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.

Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu:
- u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji!
- ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN, tako da ga ne nosite zapisanog sa sobom u kupnju!
- ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.
- u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni (putovnicu, štedne kjnižice,…)!
- ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje!
- nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez sadržaja iz nje!
- torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga!
- novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta!
- ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nadzor nad istim!

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi džepna krađa?
- ne paničarite – odmah obavijestite uposlenika u trgovačkom centru i nazovite policiju!
- ukoliko vam je otuđen i mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je!
- pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi!
- ukoliko su vam ukradene kartice odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju!
(Rex)

Facebook komentari