Državni inspektorat obradio je 1.614 prijava o kršenju mjera samoizolacije

IZDANA SU 82 PREKRŠAJNA NALOGA TEMELJEM KOJIH SU NAPLAĆENE KAZNE
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata od 15. ožujka do 9. svibnja obradila je 1.614 prijava o kršenju mjera samoizolacije, od čega su izdana 82 prekršajna naloga temeljem kojih su naplaćene kazne. Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata intenzivno je uključena u problematiku vezano za koronavirus od 1. veljače 2020 godine.

U prvoj fazi koja je trajala od 1.veljače do 14. ožujka 2020. rad sanitarne inspekcije bio je usmjeren na službene kontrole osoba koje ulaze u Hrvatsku i u tom razdoblju sanitarne inspekcija izdala je 11.963 rješenja koja su se odnosila na donošenje mjera  kojima se osobi određuje zdravstveni pregled, te mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana. Nakon što je ministar zdravstva 14.ožujka donio Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru policija je svim osobama koje iz rizičnih područja ulaze u Hrvatsku davala letak na granici o stavljanju osoba u samoizolaciju prema Odluci ministra zdravstva. U tom razdoblju aktivnosti sanitarne inspekcije usmjeravaju se na nadzor nad osobama koje krše propisane mjere samoizolacije. Navedeni nadzori provode se u suradnji s policijskim službenicima i do 9. svibnja 2020. godine je Državni inspektorat obradio 1.614 prijava.

Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge) i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada ukupno naplaćeno 245.975,00 kuna. Izrečene su 24 mandatne kazne (kazne izdane i naplaćene na licu mjesta) od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Evidencija se ne vodi po županijama, već po Područnim uredima, te je sveukupno kršenja mjera izolacije: PU Osijek 31, PU Rijeka 62, PU Split 36, PU Zagreb 36, PU Varaždin 52. Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti proširene su ovlasti sanitarne inspekcije na kontrolu provedbe Odluka stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

 

(REX)

Facebook komentari