Drugi dan 3. Dana mladog maslinovog ulja

RAZGOVOR S POVODOM: SANDI CHIAVALON

U šatoru na vodnjanskoj placi, gdje se održava 3. smotra maslinovog ulja – «Dani mladog maslinovog ulja», razgovarali smo sa Sandijem Chiavalonom, organizatorom hvalevrijedne manifestacije i «najmla?im maslinarom u Istri». «Ove je godine sajam puno ve?i u svakom smislu, ima više izlaga?a iz cijele države, ali i šire, a pove?ali smo i gastronomski dio manifestacije», rekao je Chiavalon. Na 3. se Danima prezentira mnogo više vrsta jela nego lani, bit ?e ih 37, a skuhati ?e se oko 7000 porcija. Tu se predstavlja deset najboljih kuhara države, naglasio je Chiavalon. Istaknuo je i znanstveni dio manifestacije, na kojem gostuju predava?i iz Hrvatske, ali i Slovenije i Italije, tako da je i po tome ovogodišnja smotra maslinovog ulja, me?unarodnog karaktera. «Predavanja obuhva?aju teme proizvodnje ulja i samih maslinovih ulja, tako da budu zanimljiva proizvo?a?ima, ali i potroša?ima», napomenuo je Chiavalon. Kao još jedan od popratnih doga?aja izdvojio je vo?ene degustacije samih ulja, u sklopu kojih se kre?e u obilazak koji posjetiteljima omogu?ava kušanje uz stru?no vo?enje profesionalaca. Voditelji su ?lanovi udruge profesionalnih degustatora iz cijele Istre. «Na ovogodišnju su se degustaciju odazvali mnogi hotelijeri i turisti?ki djelatnici, što mi je iznimno drago. Bitno je, naime, da shvate važnost uporabe maslinovog ulja u kuhinji», isti?e Chiavalon. Ova je smotra mjesto na kojem se proizvo?a?i predstavljaju malim potroša?ima, ali i potencijalnim distributerima. «Ovo je izlaga?ima mogu?nost da se predstave ali i dogovore neku budu?u poslovnu suradnju. No, proces ulaganja u posao je dugotrajan», kaže Chiavaon. Kako je pojasnio mladi uspješan maslinar, ako vas nema na sajmovima, to je isto kao da i ne postojite u svijetu maslinarstva. «Osam autohtonih monosortnih ulja predstavljenih na smotri, spravljenih isklju?ivo od naših sorata, u procesu su zaštite izvornosti. Naime, ve? ?etiri godine traje projekt, stoga se nadamo da ?e na idu?im Danima mladog maslinovog ulja, ta ulja dobiti zaštitu izvornosti», rekao je Sndi Chiavalon i dodao kako se nada da ?e Udruga prihvatit sve rezultate te da ?e vrsna istarska maslinova ulja napokon dobiti zaštitu izvornosti. «Maslinovo ulje je voditelj visoke gastronomije. Njegova prisutnost u gastronomiji jednako je važna kao i vina na kuhinjskom stolu. Bez dobrog maslinovog ulja, nema dobre kuhinje», zaklju?io je na kraju našeg razgovora, Sandi Chiavalon.  (P.A.)