Dojenje je jednostavno, važno, ali i jeftino

SVJETSKI TJEDAN DOJENJA UZ ZANIMLJIVA PREDAVANJA ZA TRUDNICE U OB PULA
Prvog tjedna kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja i to „zato što je to 40. tjedan u godini, a trudnoća traje 40 tjedana, nakon čega kreće dojenje“, kako je pojasnila voditeljica Odjela neonatologije OB Pula, prim. Mirna Milevoj-Ražem, dr.med. 

U Istri samo 50-60% majki doji djecu u dobi od 6 mjeseci

Djelatnice pulskog rodilišta žele povećati postotak dojene djece u Istarskoj županiji i ovakvim akcijama ukazati na dobrobiti majčinog mlijeka. „Dostupno je i jednostavno dojiti, i u krajnjem slučaju jeftino. Dijete dojenjem dobiva individualiziranu hranu“, istaknula je dr. Milevoj-Ražem. 
Tri, četiri mjeseca nakon rođenja većina majki doji djecu, čak njih 80-90%. No nakon četvrtog mjeseca postotak se naglo smanjuje -  postotak dojene djece u dobi od 6 mjeseci pada na samo 50-60%, što je zabrinjavajuće. Trebalo bi isključivo dojiti 6 mjeseci, a nakon toga dojiti uz nadohranu do druge godine života, a ako dijete želi, onda i duže.

„Životinje, sisavci kao i mi, doje instinktivno, bez edukacija“

U četvrtak, 8. kolovoza u Službi za ginekologiju i opstetriciju te na Odjelu za pedijatriju OB Pula održana su tri edukativna predavanja za trudnice i njihove partnere. 
Prvo pod nazivom "Osnažimo roditelje-podržimo dojenje" održala je primalja Magdalena Kurbanović, univ.bacc. obs.,mag.med.techn.,IBCLC. Započela je svoje zanimljivo predavanje činjenicom da su ljudi sisavci i da „životinje doje instinktivno, bez podrške i edukacije, a mi previše sumnjamo, analiziramo, a imamo i nadomjestke za kojima neke žene posegnu umjesto dojenja“.  
Kazala je da se niti jedna formula ne može približiti majčinom mlijeku koje je prilagođeno za dijete i prilagođava se, mijenja se u svakom trenutku kako se dijete razvija. „Vaše mlijeko, za razliku od formule je živa tvar. Ima jako puno živih stanica koje će prijeći na dijete i izgraditi mu imunitet“, kazala je trudnicama primalja Kurbanović i dodala da se bez obzira na to, majke koje ne mogu dojiti ne moraju brinuti – neće ostati gladni i s nadomjestcima. 

Podrška partnera i obitelji je izuzetno važna

Kurbanović je istaknula da je problem majki to što sumnjaju u sebe i postavljaju si razna pitanja - je li njihovo mlijeko dobro, dobiva li beba dovoljno, je li pre prozirno ili čudne boje i slično. Odgovor na ta pitanja jest da je mlijeko individualno i da je kakvo god ono bilo, dobro za dijete. U trenucima sumnje, ključna je podrška partnera. „Dojiti može samo mama, ali sve ostalo mogu i drugi, pa delegirajte zadatke partneru i obitelji. Vi se posvetite upoznavanju bebice i uspostavljanju ritma s njom, a partner može previjati bebu, obavljati kućanske poslove i sve ostalo što je potrebno“, savjetuje predavačica.

Činjenice koje možda niste znali, a mogu vam olakšati dojenje i otkloniti sumnje

- Oblik i veličina grudi nema veze s količinom mlijeka
- Prvo mlijeko koje se stvara u trudnoći, kolostrum, dolazi u samo nekoliko kapi, no to je dovoljno jer je želudac novorođene bebe veličine trešnje
- Mlijeko ne mora biti bijelo – razlikuje se u prozirnosti, ali i bojama, pa može biti crvenkasto, plavkasto ili drugačije
- Kada izdojeno mlijeko stoji u frižideru, izdvajaju se dvije faze – rjeđe na dnu i gušće, masnije na površini i to nije ništa čudno – treba se samo promiješati
- Plač je kasni znak gladi, trebalo bi ponuditi dojenje bebici čim počne zijevati i hvatati s ustima svoju ruku ili vašu ruku s kojom joj se približite
- Odmah nakon poroda, bebu polegnu na trbuh ili prsa majke, koža na kožu te ona sluša otkucaje srca majke i smiruje se. I kasnije je na taj način moguće umiriti bebu – dati joj da sluša otkucaje srca

Predavanja "Prehrana nedonoščadi" i "Prava majke dojilje za vrijeme boravka djeteta u bolnici održale su Violeta Ladavac, bacc.med.techn. i Danijela Ćosić, bacc.med.techn. Sve djelatnice Službe za ginekologiju i opstetriciju u Puli pozivaju sve trudnice i majke da im se obrate u bilo kojem trenutku za pomoć i podršku. 

(REx/RŠ/Foto: Manuel Angelini)
 

Facebook komentari