Dodijeljene majstorske diplome

53 KANDIDATA POLOŽILO ISPIT U ZIMSKOM I LJETNOM ROKU
Danas je u Obrtničkom domu Udruženja obrtnika Pula održana svečanost podjele majstorskih diploma koje omogućuju samostalno obavljanje obrtničkih djelatnosti, vođenje obrta i predstavljaju daljnje napredovanje u struci, a majstorska su zvanja vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi.

Majstorski se ispiti u Obrtničkoj komori Istarske županije održavaju 21 godinu, a majstorsko zvanje u tom razdoblju steklo je 1172 osoba kroz održana 42 ispitna roka u kojima su majstorsko zvanje stekli kandidati u zanimanju stolar, mesar, kuhar, slastičar, natkonobar, autolimar, automehaničar, frizer, kozmetičar, vodoinstalater, vodoinstalater-instalater grijanja i klimatizacije, soboslikar-ličilac, fotograf, zidar, fasader, klesar, graditelj brodova, elektroinstalater, plinoinstalater, kovač i trgovac.

Danas su majstorske diplome podijeljene majstorima iz zimskog ispitnog roka 2018. te osobama koje su ispit položile u proljetnom roku 2019. godine.

U zimskom roku 2018. ispit je položilo 29 kandidata i to 7 frizera, 3 elektroinstalatera, 4 vodoinstalatera, 3 vodoinstalatera instalatera grijanja i klimatizacije, 1 fotograf, 2 klesara, 1 soboslikar ličilac, 4 zidara, 2 kuhara, 1 kozmetičar i 1 autolimar.

U proljetnom roku 2019. ispit je položilo 24 kandidata i to 8 elektroinstalatera, 1 graditelj brodova, 1 fotograf, 4 kuhara, 2 frizera, 1 kozmetičar, 3 mesara, 1 kovač, 1 plinoinstalater, 1 vodoinstalater instalater grijanja i klimatizacije, 1 soboslikar ličilac.

Danas, kada tržište rada vapi za kvalitetnom radnom snagom, značaj majstora sve je izraženiji te su oni svojim znanjem i vještinama pokazali da mogu ponosno nositi to zvanje te postati poduzetnici koji, prateći razvoj tehnologije i spajajući teorijska i praktična znanja, mogu dati doprinos gospodarstvu ali i obrazovnom sustavu jer će svoje znanje nesebično prenositi i mlađim naraštajima te tako odgajati buduće djelatnike koje tržište sve više traži i treba.
(REx/MA/ST)

Facebook komentari