Djelatnici Pulaprometa i Herculanee u štrajku

USLUGE SE NE OBAVLJAJU, DIREKTORI APELIRAJU NA RAZUM
Povodom započetog štrajka, direktor Pulaprometa d.o.o., Igor Škatar i direktor Pula Herculanee d.o.o. Igor Stari održali su danas u prostorijama Pulaprometa konferenciju za novinare. Igor Škatar je izjavio kako su djelatnici Pulaprometa od danas u štrajku solidarnosti. Istaknuo je kako uprava Pulaprometa je do sada ispoštivala sve stavke kolektivnog ugovora. Naglasio je kako je djelatnicima isplaćen regres u iznosu od 2.000 kuna, dar za djecu 600 kn, za Uskrs bon od 400 kuna te se osnovica plaće povećala za 6% te prosječna plaća u Pulaprometu iznosi 5.500 kuna. Napomenuo je kako su predstavnici Sindikata oni koji ne poštuju kolektivni ugovor.
"Onoliko koliko Grad Pula isplaćuje božićnice, toliko isplaćuje i Pulapromet" naglasio je Igor Škatar. Ove godine božićnice se neće isplatiti zbog ekonomskih razloga.
"Situacija je takva da se traži razumijevanje svih" kazao je Igor Škatar te dodaje kako imaju velike poteškoće prema korisnicima usluga Pulaprometa. Štrajkom se dnevno rade gubici od 35.000 kuna, počevši od danas, stoga Škatar apelira na sve radnike da sagledaju cjelokupnu situaciju i da donesu osobni stav, jer ako bi štrajk duže potrajao stvarati će sve veće poteškoće u pružanju usluga korisnicima.
Od kako su djelatnici Pula Herculanee ujutro u 3 sata stupili u generalni štrajk niti jedna usluga se ne odvija, već samo intervencije, istaknuo je Igor Stari. Dnevno Pula Herculanea gubi 50.000 kuna, a do kraja godine ostvariti će negativan rezultat poslovanja. Ovi gubici koji se zbog štrajka stvaraju dodatno će opteretiti poslovanje. Time se u pitanje dovodi i isplata plaća već i za slijedeći mjesec.
Igor Stari pita da zašto se sada štrajka, a do 2007. nikada se nije išlo u štrajk, dodajući kako se u zadnje dvije godine plaća u Pula Herculanei povećala za čak 20% te su se i određena materijalna prava radnika poboljšala, a do 2007. plaće se nisu nikako povećavale.
Naglasio je kako su djelatnicima isplaćeni: regres u iznosu od 2.500 kuna, 400 kn za Uskrs, 600 kn za dijete te je 26 djelatnika dobilo jubilarne nagrade u iznosu od 1.500 do 3.000 kuna.
Napominje da trebaju svi zajedno sagledati cjelokupnu situaciju i donijeti zaključak, jer ukoliko se nastavi ovim putem u pitanje se dovodi poslovanje poduzeća i isplata plaća.
Objasnio je kako se u Herculanei rast plaća financira iz ušteda koje je poduzeće ostvarilo, uz poštivanje svih kolektivnih prava radnika.
Ističe da se prema kolektivnom ugovoru božićnica isplaćuje prema mogućnostima poduzeća, a ta isplata nije moguća. Bitno je napomenuti da u kolektivnom ugovoru ne piše iznos božićnice, već je na poslodavcu i Sindikatu da se sjednu i dogovore iznos.
Zadnja je ponuda bila da se isplati 500 kuna bona u naravi, što je Sindikat odbio.
Busevi Pulaprometa uopće ne voze, a odgovornost za to preuzeo je štrajkački odbor. Postignut je dogovor s poduzećem Brioni Pula koji će preuzeti linije i voziti će djecu u školu i iz škole kući.
Uvidjevši da se Pulapromet snašao, štrajkački odbor je povukao mjere te je preuzeo odgovornost.
Igor Stari i Igor Škatar još jednom su na kraju konferencije apelirali na razum te su pozvali sve da sagledaju nastalu situaciju kako ne bi došlo do još većih gubitaka i problema. (E.O.)

Facebook komentari