Divjak: “U školama od ponedjeljka neće biti čuvanje djece nego nastava”

USKORO SE OČEKUJE I OBJAVA KALENDARA PISANJA ISPITA NA DRŽAVNOJ MATURI
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uoči sjednice užeg kabineta Vlade odgovarala je na pitanja vezano za povratak učenika razredne nastave od ponedjeljka u škole, državnoj maturi i rebalansu proračuna ministarstva.

Na pitanje gdje će se pronaći sredstva za rebalans u MZO-u kaže da su im prvenstveni izvor za rebalans neutrošena sredstva za prijevoz učenika. Uskoro se očekuje i objava kalendara pisanja ispita na državnoj maturi. Ministrica je potvrdila da će se pisati samo obavezni predmeti.

"Epidemiološke upute su takve da je jasno da se pišu samo obvezni predmeti, nema mjesta za pisanje izbornih predmeta, NCVVO je predložio novi kalendar pisanja obveznih ispita državne mature, MZO dao suglasnost za kalendar i očekujem da NCVVO objavi kalendar", rekla je Divjak. Ističe i kako je u utorak održala virtualni sastanak s osnivačima škola, ali da u ovim trenucima nema podatak koliko bi učenika trebalo u škole od ponedjeljka, ali misli da neće biti više od 20 do 30 posto od svih učenika od 1. do 8. razreda.

"Mi moramo pokazati solidarnost sa svima koji imaju potrebu da djeca budu u školama, prvenstveno djeca roditelja koji su zaposleni. Konstantno primam pisma roditelja koji rade i zahtijevaju da škole budu otvorene", ističe Divjak.

Na pitanje zašto se to ne zove čuvanje djece odgovara da to nije čuvanje djece jer se u školi organizira nastava u okviru 16 nastavnih sati u tjedan dana i zato nije čuvanje djece nego nastava u školi.

(REX)

Facebook komentari