Demetlika za olakšicu za zapošljavanje na neodređeno vrijeme

O ZAKONU O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA
Zastupnik IDS-a u Hrvatskom saboru Tulio Demetlika osvrnuo se na jučerašnjoj raspravi na Zakon o poticanju zapošljavanja kazavši kako postoje dva ključna problema.

- Prvi se odnosi na ograničavanje prava na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na osobe mlađe od 30 godina, a druga problematika odnosi se na smanjivanje naknade za stalne sezonske radnike, istaknuo je Demetlika.

Što se prvog dijela tiče, Demetlika je naveo da „iako se radi o mjerama koje su propisane kako bi se mogla koristiti sredstva u okviru Garancije za mlade i Inicijative za zapošljavanje mladih financiranih iz Europskog socijalnog fonda, smatramo da nije ni poticajno ni pravedno ograničavati primjenu mjere samo na mlađe od 30 godina.

- Većina mladih ipak završava fakultetsko obrazovanje do svoje tridesete godine, međutim, za onaj mali broj njih koji su zbog opravdanih razloga odužili školovanje ili nisu odmah upisali fakultete, smatramo da im Vlada i Ministarstvo trebaju omogućiti jednak pristup mjeri za stručno osposobljavanje i dobivanje relevantnog radnog iskustva, kazao je Demetlika dodavši da to ide i u prilog postojećih politika Vlade gdje se konstantno naglašava cjeloživotno učenje.

Demetlika se dotaknuo i šireg problema na koji je Klub zastupnika IDS-PGS-RI više puta ukazivao, a to je problem nezaposlenosti mladih te njihovo iseljavanje te uputio apel nadležnima da se radi o malom broju zahtjeva koji bi došli od strane mladih starijih od 30 godina stoga zahtijeva da se razmotri mogućnost financiranja njihovog osposobljavanja za rad te ih se tako stavi u jednak položaj s ostalima.

Što se tiče problematike oko smanjivanja naknade za stalne sezonske radnike, Demetlika smatra da će se „smanjivanjem novčane pomoći za stalne sezonce i izjednačavanjem razine naknade s naknadom za vrijeme nezaposlenosti poremetiti se tržište radne snage u turizmu“.

- Pošto dolazim iz Istre, županije gdje velik broj ljudi obavlja sezonske poslove u turizmu, dobro sam upućen u probleme vezane uz reguliranje odnosa stalnih sezonaca i njihovih prava. Treba gledati širu sliku i razmišljati o posljedicama koje može prouzročiti izmjena ovih zakonskih odredbi, istaknuo je Demetlika.

- Predloženim smanjivanjem novčane pomoći za stalne sezonce tu skupinu građana učinit ćemo dodatno osjetljivom, a poslodavci će osim svog kredibiliteta, izgubiti kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu, kazao je Demetlika dodavši da „to može dovesti do toga da se radnici zaposle na radnim mjestima koja su manje plaćena, ali osiguravaju ujednačena i predvidiva novčana primanja kroz cijelu godinu“.

- Ovo je još i dobar scenarij koji znači da ima drugih radnih mjesta na kojima se mogu zaposliti. Drugi scenarij je gori, onaj na koji stalno upozoravamo, a to je iseljavanje stanovništva iz Hrvatske i traženje stabilnijeg i bolje plaćenog posla u inozemstvu, istaknuo je Demetlika te podsjetio prisutne i na „poslodavce koji svojim investicijama ulažu u poboljšanje gospodarske situacije u zemlji, stoga im država mora omogućiti da pronađu kvalitetnu radnu snagu na koju mogu računati iz sezone u sezonu“.

Stoga, smatra Demetlika, „uvođenjem olakšica za poslodavce koji stalnim sezoncima omoguće zapošljavanje na neodređeno vrijeme državu bi se rasteretilo novčane naknade koja se isplaćuje u vrijeme kada sezonski radnici ne rade, a radnicima bi se garantiralo sigurno radno mjesto“.

- Dijalogom središnje države, lokalnih vlasti i spomenutih poslodavaca, iako je to nekada sporo i teško, može se doći do kompromisa i naposljetku rješenja. Ali za to trebamo alate, pri tome mislim na zakonska rješenja koja bi nam pomogla u pregovorima o reguliranju plaća sa poslodavcima, istaknuo je Demetlika u ime Kluba zastupnika IDS-PGS-RI zaključivši da svakako „prije izglasavanja zakona treba razmotriti mogućnosti pristupa stručnom osposobljavanju i mladima nakon navršene 30. godine te mogućnost ostavljanja novčane pomoći za stalne sezonce na postojećoj razini“. (REX)

Facebook komentari