Demetlika: Klimatske promjene zahtijevaju reakciju svih!

IZ SABORSKIH KLUPA
U saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o Izmjeni i dopuni Zakona o energetskoj učinkovitosti zastupnik IDS-a Tulio Demetlika ustvrdio je da je energetska učinkovitost jedan od važnijih alata u procesu ublažavanja klimatskih promjena s kojima smo danas suočeni.
 
- Klimatske promjene su globalni problem koji zahtijeva i globalnu reakciju tako da je i nova Europska komisija svoj Europski zeleni plan predstavila kao jedan od prioriteta za naredni petogodišnji mandat, naveo je Demetlika te istaknuo kako se osim reakcije na globalnoj razini s klimatskim promjenama moramo suočiti i na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini upravljanja te uz sudjelovanje samih građana.
 
- Mi u IDS-u konstantno se zalažemo za jačanje položaja gradova i općina kada je riječ o njihovim prihodima i ovlastima ali smo istodobno svjesni i odgovornosti i obaveza koje nositelji lokalne i regionalne vlasti moraju preuzeti, pogotovo kad je riječ o ovako važnom pitanju kao što su klimatske promjene istaknuo je Demetlika te podsjetio da je Istarska županija još 2015. godine izradila Strategiju održivog razvoja te da su se istarski gradovi, kao prvi u Hrvatskoj, priključili Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju - velikoj europskoj inicijativi za borbu protiv klimatskih promjena.

Napomenuo je da treba još značajnije poticati razvoj i primjenu mjera energetske učinkovitosti u kućanstvima čime bi se smanjili troškovi našim građanima i postignulo da svaka kuća odnosno zgrada bude barem u jednom dijelu energetski neovisna.

- Stoga je nužno lokalnoj samoupravi i građanima staviti na raspolaganje dodatna sredstva kako bi se ubrzao tempo energetske obnove i drugih mjera energetske učinkovitosti rekao je Demetlika te pozvao državu da se tu snažnije uključi vlastitim sredstvima i osiguravanjem što je moguće više sredstava iz EU fondova.

- Nesumnjivo je da energetska učinkovitost zahtijeva velika ulaganja ali mi danas više jednostavno nemamo izbora rekao je Demetlika i zaključio kako su ulaganja u energetsku učinkovitost i suočavanje s klimatskim promjenama  nužnost i realnost koju treba prihvatiti i zato moramo uložiti maksimalne napore u tom smjeru.

(REX)

Facebook komentari