Debeljak: USKOH I DORH zajedno sa strateškim partnerima trebaju pročešljati poslovanje Uljanika

RAZGOVOR S VLASNIKOM I  DIREKTOROM BRODOSPLITA 

Vlasnik i direktor Brodosplita Tomislav Debeljak osvrnuo se danas na televiziji N1 na aktualni trenutak u hrvatskoj brodogradnji., Uljaniku, 3. Maj i „hobotnici“ u brodogradnji. 

Kako gledate na izjave iz Vlade da će se danas razgovarati s mogućim novim strateškim partnerima za Uljanik., vas se opet ne spominje?  

Vezano za sve investitore koji pojavljuju kao konkurentni nama je u brodogradnji drago da se pojavljuje prava i zdrava konkurencija,  no što se tiče nas i preuzimanja Uljanika i 3. maja moram reći da „hobotnici“ nije odgovarala naša ponuda jer naša ponuda prvenstveno za 3.maja koji je bio u najboljoj situaciji spasi odmah, ponudili smo 380 milijuna kuna, to smo ponudili Uljaniku i čime bi otkupili dionice 3.maja, s time da smo uvjetovali da taj novac bude upotrijebe ne na Uljanika nego da se one nelegalne pozajmice vrate 3.maju i da oni dobiju one pole milijarde kune što im je nelegalno uzeto. 

Plus toga amo ponudili da otkupimo i dionice od Viktora Lenca, manje od 25 posto da nemamo obvezu preuzimati Viktor Lenac jer nam nije bio interes preuzimati Viktor Lenac nego da samo damo dodatnu likvidnost 3, maju da ovo brodogradilište preživi.  

Što ste planirali nakon toga? 

Nakon toga smo ponudili da uđemo u programe restrukturiranja na principima Brodosplita koji se evo nakon pet godina pokazao izuzetno pozitivnim. Mi smo s Brodosplitom odradili 90 posto toga iako smo od strane politike bili tretirani kao Pepeljuge. 
Što točno mislite kada spominjete hobotnicu? 
Hobotnica koju spominjem vezanu za brodogradnju se sastoji od možda stotinjak ljudi  prodaju u ime nekog drugog kapital za dvije tri tisuće eura, a radi se o šteti o nekoliko milijardi štete za državni proračun. Ja nisam ni DORH ni USKOK da se bavim takvim stvarima ali vjerujem , kao otac devetero djece da će se jednom to raščistiti.  

Hoće li se po vama u Uljanik ozbiljno uključiti USKOK i DORH? 

Za Uljanik prvo posao moraju odraditi USKOK I DORH i ono što je važno oni to moraju odraditi zajedno sa novim strateškim partnerom, oni moraju zajedno češljati ono što se radilo. kao što je bio primjer s HYPO bankom u Austriji, cilj toga je da se odmah stane na kraj kriminalu koji je napravljen. Pazite apsolutno je nenormalno da imamo u jednoj te istoj zemlji jedno brodogradilište koje posluje jako dobro, a s druge strane da imamo brodogradilište koje radi jednak promet kao što je samo kupnja materijala i vanjskih kooperanata, a gdje su svi ostali troškovi, to je svima koji se bave bilo kojim biznisom  jasno da se radi o kriminalu. 

Dali biste se nakon svega izrečenog ipak prihvatili Uljanika? 

Mi smo kao specijalci, mi ako se smatramo profesionalcima mi po difoltu trebali biti spremni, no nije stvar do nas, stvar  je da to trebaju htjeti i radnici i Sindikat, država i tako dalje, a onda dolazi ono pitanje dali specijalac može šta napraviti. To vam je kao da imate vrhunskog kirurga a pacijent odbija operaciju onda takva operacija neće uspjeti. 
U medijima je procurilo da su gubitci od 100 milijuna po brodu bili dio poslovanja, da se ugovaralo iako se znalo da će brod donijeti minus? 
Evo meni su kada sam preuzimao Brodosppit meni je kao vlasniku 90 posto dionica ponuđeno da ja od nekih brokera dobijem proviziju ako dogovorim brod po nižoj cijeni, to je bolesno, a šta se onda tek radi kada netko tom kako opravdati što manju cijenu, a  ne kako dogovoriti što veću cijenu, evo mi smo sada dokaz da se može raditi drugačije

Hoće li vam trebati radnici ako dođe do stečaja Uljanika? 

Imamo jako puno upita, a rekli smo im da možemo izaći u susret da ne odlaze iz Hrvatske, nama je u interesu da opstane brodogradilište i u Puli i u Rijeci jer je to naš strateški interes. Naša ponuda je dođite kod nas, nemojte ići van dođite kod nas, kod nas zavarivač ima plaću 11 tisuća kuna, ali nam je cilj ne izvući te ljude nego ih zadržati u njihovim brodogradilištima. (nmf)

Facebook komentari