David Skoko i Robert Perić danas na pulskoj tržnici…

David Skoko i Robert Perić danas na pulskoj tržnici…-70267

SPRAVLJALI JELA OD SEZONSKE RIBE I MESA ISTARSKOG MAGARCA - WELLFOOD ACTION
Chefovi David Skoko i Robert Perić danas su na pulskoj tržnici razveselili brojne građane i turiste pripremajući jela s naglaskom na meso Istarskog magarca, te sezonsku ribu i morske organizme Jadranskog mora. Uz dvoje poznatih chefova, tu je bila i ekipa koja je vrijedno pomagala u kuhanju šuga, pečenju burgera i okruglica od magarećeg mesa, te pripravljanja šuga od gambera koje je Skoko poslužio s palentom i heljdom. Pomagali su i najmlađi - djeca pulske vrtićke skupine D.V. Marija Petković,  Osnovne škole Kaštanjer te učenici kuharstva Turističko Ugostiteljske škole iz Pule. Oni su u kuharskim odijelima vrijedno čistili sardele od kostiju i pritom se dobro zabavljali ali i ponešto naučili. Reakcije posjetitelja bile su raznolike. Neki su se odlučivali za ribu, dok su drugi navalili na meso, iako pomalo sumnjičavo jer mnogi nisu nikad probali magareće meso.

S punim rukama posla, Skoko nam je rekao kako u današnjim jelima koriste svu ribu koju dobiju od lokalnih ribara, a poznajući Skoka i njegove vještine, mogućnosti s ribljim jelima su neograničene…

Današnja prezentacija i degustacija domaćih specijaliteta odvijala se u sklopu projekta Wellfood action usmjerenog na poticanje konzumacije autohtonih proizvoda, kako u školama i vrtićima, tako i u istarskim ugostiteljskim objektima, ali time i uzgojem i očuvanjem istarskih životinjskih vrsta u istarskim selima.

Zaključak je to koji su novinarima, na konfereciji prije same degustacije prenijeli istarski župan Valter Flego i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre - AZRRI – a Igor Merlić.

Wellfood action projekt
Riječ je o EU projektu Wellfood action, financiranog iz Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja. Ukupna vrijednost projekta je 811.000 eura, a AZRRI je kroz projekt dobio 83.664 eura, te mora participirati sa 15% svojih sredstava. Prema riječima župana, očekuje se da će i ta participacija biti nadoknađena i to sredstvima iz Ministarstva regionalnog razvoja, što znači da će projekt najvjerojatnije biti u potpunosti financiran iz bespovratnih sredstava.

'Glavni cilj ovog projekta je približavanje poljoprivrede i turizma o čemu smo do sada puno govorili, a njime ćemo postići i uvođenje naših lokalnih namirnica u vrtiće i škole, dodatno ćemo valorizirati naše namirnice, djecu naučiti njihovom korištenju, a vjerujem da ćemo pomoći i proizvođačima, ali i korisnicima koji će jesti kvalitetno i zdravo', istaknuo je Flego.

Više o projektu rekao je direktor AZRRI – a Igor Merlić.

'Neke istarske pasmine bile su pred izumiranjem, u proljeće smo krenuli s tematskim gastro radionicama na Gortanovom Brijegu na koje se odazvalo 250 polaznika, pripremala su se glavna jela, predjela, slastice, mesna jela, riblja jela, paše…Na jesen nastavljamo s radionicama, a do studenoga završavamo s ovim projektom', rekao je Merlić i pojasnio koja su to tri cilja koja se projektom žele postići.

Prvi je spašavanje istarskih pasmina od izumiranja, drugi je oživljavanje istarskih sela u unutrašnjosti, te ostanak obitelji na selima, a treći je educiranje djece od najmanje dobi da vrednuju domaću hranu i steknu zdravu naviku. 'Na taj način jačamo i poljoprivredni sektor', zaključio je Merlić.

Uz Agenciju za ruralni razvoj Istre i Dubrovačko -neretvanske županije kao hrvatskih partnera, u projektu sudjeluju još Gospodarska komora Macerate, Politehničko Sveučilište Marche i Regija Marche iz Italije, nevladina organizacija LIR Evolution iz Bosne i Hercegovine te Primorsko Sveučilište iz Slovenije. (Piše: Doris Floričić/Foto: Maite Baldi)