Daus: Vratiti radniku, majstoru, obrtniku dostojanstvo

SABORSKA RASPRAVA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBRTU
U saborskoj raspravi o izmjenama i dopunama zakona o obrtu sudjelovao je i zastupnik IDS-a Emil Daus, koji je istaknuo kako prijedlog zakona donosi određene pozitivne pomake, no da su nam svakako potrebna cjelovita rješenja koja će biti jasna i provediva u praksi.

Naveo je kako je potrebno senzibilizirati samu javnost na probleme strukovnog obrazovanja, kao i poštivanje strukovnih zanimanja.

- Smatramo da se u ove 3 godine, otkad je Vlada u svom Programu definirala cilj obrazovnog sustava koji je usklađen s potrebama tržišta rada, moglo kvalitetnije pripremiti cjeloviti i jedinstveni sustav dualnog obrazovanja kakav postoji u zemljama koje su nam uzor, istaknuo je Daus.

Napomenuo je da je ključno da mi kao društvo shvatimo kako bez majstora, obrtnika, zanatlija ne možemo učiniti gospodarski razvoj zemlje.

Ukazao je na činjenicu kako napokon moramo priznati da cijeli naš sustav vrijednosti, a ne samo obrazovni sustav, moramo promijeniti iz temelja.

- U svakom zdravom društvu cijeni se rad i struka i u takvom sustavu vrijednosti je dobar majstor koji zna svoj zanat, posebno cijenjen u svojoj zajednici i društvu u cjelini, kazao je Daus.

Istaknuo je da dok u Hrvatskoj majstor, obrtnik koji zna svoj zanat i pošteno ga radi, ne bude poštivan i cijenjen u zajednici poput ostalih zanimanja, zvanja i profesija, mi nećemo uspjeti ni u gospodarskom razvoju, ni kao država zajednica građana, a ni kao društvo u cjelini.

Smatra da treba mladim ljudima, budućim majstorima i obrtnicima vratiti vjeru u institucije države, obrtnike još više osloboditi nepotrebnih i kompliciranih birokratskih procedura, kao i pojednostaviti nužno potrebne.

- Najviše od svega, trebamo vratiti radniku, majstoru, obrtniku, dostojanstvo, a to možemo samo ako poštujemo njih, njihovo znanje i stručnost te njihov rad, zaključio je Daus.

(REX)

Facebook komentari