Danko Friščić izlaže u Galeriji Muzeja grada Rovinja

SRIJEDA, 14.8. U 21:30 SATI
U Galeriji sv. Toma, Muzeja grada Rovinja, u srijedu 14. kolovoza u 21:30 sati predstavit će se sa svojom samostalnom izložbom umjetnik Danko Friščić. Izložba je naslovljena "Utjecaj Gama – zraka na psihu 2-Analogični Slikoidy".

Dankov je umjetnički rad izmiješan kroz sve izričaje današnjice: od novih medija kao što je video i fotografija, performans do klasičnog slikarstva u kojemu ima mjesta za post-pop-art, ekspresionizam, simbolizam, fantastiku i metafiziku. Svi ti izričaji u službi su njegove jednostavne paradigme koja ga neprestano muči i s njim je na svakom koraku. Kroz svoju opsesivnu problematiku neprestano prevrće suvremenu tehno civilizaciju, urbanu ekologiju, globalizaciju s posljedicama koje očekuju zajednicu i pojedinca. Njegov se otpor na tu muku ispoljava kroz priču, njegovu priču, u kojoj je granica zbilje i fikcije neprestano oko njega, nedefinirana, nepostojeća, istovremeno je sve istinito i stvarno, ali i mistično ili izmaštano. Likovnim jezikom priča priču koju jednako tako interpretira i kroz svoje geste, govor, ponašanje općenito. Motive ne traži, oni mu se nameću kroz njegove dnevno-noćne more i na njih mora odmah, istog trena reagirati. Međutim, nemoćan je jer ne može sve istovremeno držati pod kontrolom. Prepušta se stoga mašti koja ima isti učinak poput sna. Njegov svijet je ujedno i san i java, što u svojim slikama odražava kroz istovremenu pseudofiguraciju i pseudoapstrakciju.

Danko slika ležerno te suvereno vlada kistom i bojom. Vještina koja omogućava da se koncentrira na svoje misli i snove a sama izvedba postaje gotovo nebitna jer se ostvaruje sama od sebe. Iz njegova rukopisa izbija snažna ekspresivnost i senzualnost. Slike mu zrače spontanim izrazom jer on svoju snovitu zbilju može ostvariti i ostvaruje kroz jednostavne pokrete, bez zasićenja slikarskim materijalom, na mah naslikano postaje dorečeno i jasno. Boja je važan element bilo da se radi o bogatim kromatskim motivima ili crno-bijeloj, tamnoj ili svijetloj komponenti slike, sve to je u službi simboličkog značenja putovanja kroz mistični i istovremeni stvarni svijet priče koju Danko Friščić priča.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Muzeja Grada Rovinja.

Danko Friščić rođen je 1970. godine u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đure Sedera 1997. godine. Od 2006. godine zaposlen je na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno kao izv. prof. art. pri slikarskoj katedri a također obnaša i funkciju prodekana za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Član je HDLU-a u Zagrebu. Dobitnik je više nagrada, između kojih i nagrada HDLU-a za najbolju izložbu 2014. god. u Zagrebu („Brod Luđaka“ s Davorom Mezakom), Nagrada Rovinjske likovne kolonije 2017., itd. Izlagao ja na 50-tak samostalnih i preko 150 skupnih izložbi u Hrvatskoj (Zagreb, Labin, Rovinj, Pula, Rijeka, Varaždin, Bjelovar, Osijek, Slavonski Brod, Knin, Split, Sinj, Šibenik, Dubrovnik…) i u inozemstvu (Rim, Paris, Firenca, Torino, Beč, Prag, Berlin, Budimpešta, Ljubljana, Amsterdam, Gdansk, Istanbul, Ankara, Port Au-Prince…). Radovi mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama.

(Rex)

Facebook komentari