Dani hrvatskog kulinarstva u Opatiji

4. DRŽAVNO PRVENSTVO KUHARA
I ove ?e se godine u opatijskom hotelu Ambasador od 9. do 14. studenog održati Dani hrvatskog kulinarstva, najzna?ajnija godišnja manifestacija Hrvatskog kuharskog saveza i kulinarske struke. U okviru manifestacije, održati ?e se i 4. državno prvenstvo kuhara ?iji je cilj popularizacija kulinarstva i hrvatske kulinarske baštine, njeno turisti?ko valoriziranje, a posebno poticanje kuhara-kreatora kulinarske ponude na promoviranje i upotrebu doma?ih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda. Na natjecanju ?e se u pojedina?noj konkurenciji 79 kuhara iz svih krajeva Hrvatske boriti za medalje u 7 natjecateljskih kategorija. Tijekom višednevnog trajanja, oni ?e pripremiti više od 500 raznih jela - od toplih obroka, do sve?anih hladnih plata, predjela, glavnih mesnih i bezmesnih jela, deserta, sve?anih slatkih pladnjeva i sve?anih torti. Tridesetak njih boriti ?e se i za ukupnu pobjedu i prestižnu titulu “Prvak države 2007”. Nasljednik prošlogodišnjeg pobjednika, zagrep?anina Miroslava Dolov?aka, proglasiti ?e se na sve?anosti u srijedu 14. studenog u 13 sati uz nazo?nost Predsjednika Republike Hrvatske, g. Stjepana Mesi?a. Po drugi puta na ovoj manifestaciji, u petak i subotu 9. i 10. studenoga održati ?e se i “Kamelija kup”, ekipno natjecanje u?enika završnih razreda srednjih strukovnih škola zanimanja kuhar. Na natjecanju ?e sudjelovati ?ak 14 tro?lanih ekipa. U okviru Dana hrvatskog kulinarstva održati ?e se i sjednica skupštine Hrvatskog kuharskog saveza na temu realizacije projekta “Kulinarska baština”, projekta kojeg  ve? dvije godine provode županijske Udruge kuhara. Skupština ?e utvrditi daljnji tijek provo?enja projekta te utvrditi popis prvih 50 tradicijskih jela hrvatskog kulinarstva.
Sadržaji vezani uz kulinarstvo i prehranu, te natjecanja održavati ?e se po prvi puta tijekom šest dana.

Donosimo program Dana hrvatskog kulinarstva:

1. dan – petak – 9.studeni

Hotel „Ambasador“, Opatija
2. Kamelija kup - natjecanje ekipa u?enika srednjih strukovnih škola
od 12:00 - Dolazak, akreditacija i smještaj ekipa
14:00 - Sastanak i dogovor o radu
14:30 - priprema receptura
15:45 - natjecanje u kategoriji Hladno jelo, pred priprema za ostale kategorije
19:45 - ocjenjivanje
20:00 - Zajedni?ka ve?era
21:00 - Predavanje – Gastronomska baština Hrvatske

2. dan – subota - 10. studeni
2. Kamelija kup - proglašenje rezultata i dodjela nagrada
8:30 - Natjecanje u kategorijama Toplo glavno jelo i Desert
      10:15 - ocjenjivanje u kategoriji Toplo glavno jelo
      11:30 - ocjenjivanje u kategoriji Desert
13:30 - Izložba radova, zajedni?ki ru?ak i dodjela nagrada.
4. Državno prvenstvo
14:30 – Sastanak sa sudionicima kategorije B1
      - ždrijeb rasporeda po grupama
15:15 – Natjecanje grupa I
16:45 - ocjenjivanje
17:15 – Natjecanje grupa II
18:45 - ocjenjivanje
19:15 – Natjecanje grupa III
20:45 - ocjenjivanje do 22:00

3. dan – nedjelja – 11. studeni
8:30 – Sastanak s natjecateljima u kategoriji E
9:00 - Natjecanje u kategoriji E - topli obrok
11:00 – ocjenjivanje E1
12:30 – ocjenjivanje E2
9:15 – Sastanak s natjecateljima u kategoriji A
9:45 - Natjecanje u kategoriji A1 – sve?ana hladna plata
14:10 – Sastanak s natjecateljima u kategoriji D
14:30 - Natjecanje u kategoriji D – bolni?ki menü
16:30 – Ocjenjivanje u kategoriji D
17:45 – Ocjenjivanje u kategoriji A1
20:00 - Proglašenje rezultata i dodjela medalja u kategorijama  D i E  
 
4. dan – ponedjeljak – 12. studeni
8:30 - Sastanak s natjecateljima u kategoriji F2
09:00 - Natjecanje u kategoriji   F2 - umjetnost kola?a – desert
13:00 – ocjenjivanje F2
12:00 – Sastanak s natjecateljima u kategoriji B2
- ždrijeb rasporeda po Grupama
- priprema recepture (45 min)
13:00 – Natjecanje grupa I
14:30 - ocjenjivanje
15:15 – Natjecanje grupa II
16:45 - ocjenjivanje
17:30 – Natjecanje grupa III
19:00 - ocjenjivanje
18:00 - Sastanak s natjecateljima u kategoriji F1
18:30 - Natjecanje u kategoriji F1 - slatki pladanj
20:30 - Proglašenje rezultata i dodjela medalja u kategoriji B

5. dan – utorak – 13. studeni
07:15 – Sastanak s natjecateljima u kategoriji A2
07:30 - priprema recepture od zadanih namirnica (45 min)
08:30 – Natjecanje u kategoriji   A2 – svi sudionici - 5 sati
13:30 - ocjenjivanje
14:30 - Ocjenjivanje u kategoriji F1 – slatki pladanj
17:30 - Proglašenje rezultata i dodjela medalja u kategorijama A i F- objava 10 finalista Državnog prvenstva
17:45 - Sastanak s natjecateljima u kategoriji G
18:00 - Predstavljanje knjige Zlatnog kuhara 2006. 
18:15 - Natjecanje u kategoriji G - 16 sati
18:20 - Sastanak sa finalistima Državnog prvenstva - objava paketa namirnica
18:30 - priprema recepture - 90 min
20:15 - 01:15 - natjecanje u kategoriji C
21:45 - ocjenjivanje predjela
      23:00 - ocjenjivanje juhe
      00:00 - ocjenjivanje glavnog jela
      01:15 - ocjenjivanje deserta


6. dan – srijeda  – 14. studeni
10:00 - proširena Sjednica Skupštine HKS-a na temu "Hrvatska gastronomska baština"
10:15 - ocjenjivanje u kategoriji G - torta
13:00  Sve?ani ru?ak s proglašenjem rezultata