Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil

OD 14. DO 16.RUJNA U PAZINU
Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell'Istria pokreće novu trodnevnu stručno-edukativno-popularnu manifestaciju "Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil". Manifestacija je zamišljena s ciljem popularizacije rukotvorina s naglaskom na materijale izrade, aktualiziranja baštine te sagledavanja iste u novom, suvremenom kontekstu uključujući njenu interpretaciju.
Koncepcija programa određena je materijalima izrade rukotvorina - drvo, glina i tekstil (u kontekstu tekstilnog rukotvorstva). Svakoj od tih tematskih cjelina posvećen je jedan dan manifestacije, a program će se odvijati na više paralelnih razina. To su tematske radionice, predavanja, izložbe i prikaz etnografsko dokumentarnih filmova.
Okosnica su rukotvorine vezane uz tradiciju Istre, pa će slijedom toga u kontekstu drvenih rukotvorina posjetitelji naučiti kako se izrađuju žlice ili zdjele,  unutar tekstilnog rukotvorstva naglasak je na ručnom radu - pletenje čarapa i izrada veza, dok će se na radionicama s glinom izrađivati uporabni i dekorativni predmeti.
Posebnost ove manifestacije je međugeneracijska suradnja i uključivanje lokalne zajednice u muzejske aktivnosti, te promoviranje muzeja kao mjesta susreta, učenja i  razmjena znanja.
Dane rukotvorina vodit će vrijedne ruke korisnika Dnevnog boravka i pomoći za starije osobe iz Pazina, drvodjelci, kemičari i  vješti rukotvorci.
Predviđen je i manji izložbeno-prodajni sajam u dvorištu Kaštela putem kojeg će izlagači prezentirati i ponuditi svoje rukotvorine posjetiteljima.  

14.09.2017.  Tekstil
10:00 - 12:00 radionica: tehnike pletenja i veza                                                                         11:00 predavanje:preslice iz čuvaonice                                                                                 12:00  - 14:00 radionica: izrada cavata  i centrina
                                                                                                 
15.09.2017. Drvo
10:00 – 12:00 radionica: izrada žlica  i kuhača                                                                          11:00 predavanje: drvo u kućanstvu                                                                                       12:00  - 14:00 radionica: dubljenje zdjela  

16.09.2017. Glina
10:00  - 12:00 radionica: zemljani lončići                                                                               12:00  - 14:00 radionica: oblikovanje glinom

Facebook komentari