Dani različitosti: Svjetski dan svjesnosti o autizmu

2. TRAVANJ JE SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU
Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu jedan je od programa Dana različitosti. U dvorani Središnje knjižnice u utorak, 3. travnja 2018. u 17 sati bit će prikazan edukativni film Temple Grandin, predstavljena izložba fotografija ''I ja sam prijatelj/prijateljica djeteta s autizmom'' Udruge za autizam Istra te poster prezentacije djelatnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda-Pula i Dječjeg vrtića "Mali svijet”.

Nositelji ovog programa su Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda-Pula, Dječji vrtić „Mali svijet“ i Udruga za autizam Istra.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Cilj obilježavanja ovog dana je prenijeti poruku o potrebi prebacivanja fokusa sa „svjesnosti“ na „prihvaćanje“ autizma te promicanja daljnjeg uključivanja u društvo. Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

(REX)

Facebook komentari