Danas štrajk na fakultetima

ŠTRAJK BI SE TREBAO ODRŽAVATI TJEDNO JEDANPUT
Danas se održava jednodnevni štrajk u sustavu znanosti i visokog obrazovanja sa zahtjevom za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

"U četvrtak je štrajk na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama, uključujući Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu", najavio je jučer štrajk glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Jednodnevni štrajk počeo je u osam sati okupljanjem štrajkaša, koji će se nakon okupljanja, fotografiranja i slanja poruka - razići.

Ribić ističe da štrajkaju isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu.

Ribić je pozvao i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima.  

"Veliki je ispit pred sveučilišnim profesorima, docentima i asistentima", istaknuo je Ribić.

Najavljeno je da bi idući štrajk, trebao biti održan iduće srijede, a plan im je štrajkati jednom tjedno.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta, a za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje.

(REX)

Facebook komentari