Svečano otvoreni „Dani mladog maslinovog ulja“ u Vodnjanu

Svečano otvoreni „Dani mladog maslinovog ulja“ u Vodnjanu-101757

SVEČANOM OTVARANJU PRISUSTVOVALA JE I PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Vodnjanu je nazočila programu svečanog otvaranja manifestacije „15. Dani maslinovog ulja“,koji će se održati od 15. do 17. studenog 2019.

O maslinarstvu možemo govoriti mnogo i to s različitih aspekata, kazala je Predsjednica otvarajući manifestaciju. Govoreći o povijesnom aspektu navela je kako uzgoj masline i bavljenje maslinarstvom prati našeg čovjeka od njegovih početaka na ovome prostoru te da je maslina važan dio našeg identiteta. S ekonomskog aspekta, maslina je omogućila održanje stanovništva i razvoj na obali i otocima u dugom povijesnom razdoblju, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović te dodala veliku prehrambenu važnost i ljekovitost maslinovog ulja sa zdravstvenog aspekta.

„Za Hrvatsku, njezine građane i gospodarstvo, svi su ovi elementi iznimno važni“, kazala je Predsjednica istaknuvši ljudski aspekt najvažnijim. Navela je kako iz godine u godinu prati razvoj maslinarstva i maslinovog ulja te kako hrvatska maslinova ulja, posebice istarska, osvajaju najbolja svjetska odličja. Istaknula je kako su se vrijedni i sposobni hrvatski maslinari, u žestokoj konkurenciji, izborili za svoj dio tržišnog kolača.

„To mnogo govori. O nama kao ljudima, o našem narodu; narodu koji, kada vjeruje u sebe, svoje mogućnosti i sposobnosti, uz velik trud i rad, zna i može ostvariti sve što želi, a ponajprije napredak i standard života kakav zaslužuje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako bi ciljevi koje želimo postići trebali odražavati našu posvećenost još većem razvoju maslinarstva. „Hrvatska danas ne proizvodi dovoljne količine maslinovog ulja ni za domaću potrošnju, a potrošnja maslinovog ulja je niska, tek oko 2 litre godišnje po stanovniku dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku“, navela je Predsjednica i zaključila kako naši ciljevi moraju biti veća potrošnja maslinovog ulja po stanovniku, proizvodnja na razini samodostatnosti i veći izvoz.

PROGRAM 15. DANA MASLINOVOG ULJA:

PETAK 15.11.

10.30     Svečana inauguracija skulpture „ULIKI – ALL'ULIVO“ autora Gualtiera Moccenia i Simonea Becka Mocennia (kružni tok Vodnjan-jug)
12.00     SVEČANO OTVORENJE 15. DANA MLADOG MASLINOVOG ULJA

GASTRO SHOW

12.00    Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
15.00    Istrian de Dignan - kuhaj lokalno misli globalno
15.00    "Kulinarske institucije Istre" – ugostitelji koji su pustili neobrisivi trag
15.00    "Kuhinja Paula Kupelwiesera" – kako se jelo na Brijunima prija 100 godina
18.00    "Kulinarske priče s Malog Lošinja"
18.00    "Urban fast food s 0 kilometara"
18.00    "Tartuf i mlado maslinovo ulje – dva istarska super proizvoda"
14.00–17.00  "Evolucija istarske gastronomije by Robert Perić i gosti"
    Chef Robert Perić ugošćuje Denia Srdoća, najmlađeg hrvatskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom

EDUKATIVNI PROGRAM (Centar za obuku mladih maslinara, Trg javne vage 22)

16.00      Uzročnici sušenja stabala u maslinicima na području Istre, dr.sc. Sara Godena, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
16.20     Čimbenici koji dovode do opadanja plodova masline, Kristina Grozić mag.ing.agr., Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
16.50      Projekt PhytoFarmol: Utjecaj gnojibe na fenolni profil lista masline, Kristina Grozić,
    mag.ing.agr., Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
17.00     Napredna rješenja za osiguranje kvalitete i autentičnosti maslinovih ulja, dr. sc.
    Karolina Brkić Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
17.30     Mlado maslinovo ulje kao funkcionalna hrana, Nina Penezić Blažević, mag. nutr., Savjetovalište za prehranu, Zavod za
    javno zdravstvo Istarske županije
18.00     Kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva, dr. Ivica Vlatković

ZABAVNI PROGRAM

20.00    Koncert

SUBOTA 16.11.

SPORTSKI PROGRAM: SVETICA TREK – utrka (Start – Narodni trg, Vodnjan)
09.00         Ultra 50 km
10.00         Challenger 27 km

GASTRO SHOW
11.00     Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
13.00     "Češnjak kralj gastronomije" - predstavljanje Udruge proizvođača istarskog češnjaka i upotreba istarskog češnjaka u
    gastronomiji        
14.00     "Plava Istra i zeleno mlado maslinovo ulje"
17.00     "Tartuf i mlado maslinovo ulje – dva istarska super proizvoda"
17.00     "U istoj padeli: mlado ulje, boškarin i istarski crveni česan"  
17.00    "Štorije s Ribarske kolibe"
18.00      "Puži s palentom" – galižanski specijalitet
19.00    "Kulinarske institucije Istre – ugostitelji koji su pustili neobrisivi trag"
19.00    "Kada gosti kuhaju" – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima
19.00    "Kako kuhati istarsku biru i mlado maslinovo ulje"
19.00    "Istarska mozarella, novi gastro brand"
14.00–17.00    "Evolucija istarske gastronomije by Robert Perić i gosti"
    Chef Robert Perić ugošćuje Davida Skoka, najpopularnijeg hrvatskog kuhara

EDUKATIVNI PROGRAM (Centar za obuku mladih maslinara, Trg javne vage 22)

12:30    Prezentacija kalendara 2020. i godišnjaka poljoprivrednih radova Udruge Agroturist Vodnjan- Dignano
13.00    Obveze u postupanju s otpadom iz poljoprivrede uključujući i postupanje s ambalažom proizvoda za zaštitu bilja,
    Koviljka Aškić, univ.spec.dipl.ing
15.00     Zdravstveni učinak maslinovog ulja s povišenom razinom fenola, Prof.dr.sc.Tea Bilušić, Sveučilište u Splitu
15.30     Rak masline, Edo Družetić, dipl.ing.agr.
16.00     Osvrt na sezonu i rezultati monitoringa štetnika masline 2019. na vodnjanštini, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio,
    dipl.ing.agr., Udruga Agroturist Vodnjan-Dignano i Edi Pastrovicchio, dipl.ing.agr.

ZABAVNI PROGRAM

21.00    Koncert

NEDJELJA 17.11.

GASTRO SHOW

11.00    Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
14.00    Istrian de Dignan -  kuhaj lokalno misli globalno  
17.00    Dragan Jovanović & Gastro klub Pula
17.00    "Pedoćada iz Limskog kanala na mladom ulju"
17.00    "Sve čari istarskih maneštri"    
19.00    "Tartuf i mlado maslinovo ulje – dva istarska super proizvoda"    
19.00    Kulinarske institucije Istre – ugostitelji koji su pustili neobrisivi trag"
20.00    "Desert za kraj"…
14.00–17.00    "Evolucija istarske gastronomije by Robert Perić & LF catering"

EDUKATIVNI PROGRAM (Centar za obuku mladih maslinara, Trg javne vage 22)

10.00-12.00  Izrada prirodne kozmetike na bazi maslinovog ulja, mag.pharm Marija Kolarović
    Besplatne prijave putem agroturist.vodnjan@gmail.com

(REX)