Danas se obilježava Međunarodni dan disleksije

Danas se obilježava Međunarodni dan disleksije-121394

DISLEKTIČARI SU BILI I EINSTEIN, PICASSO, DA VINCI, JOBS, SPIELBERG...
Ulaskom u mjesec listopad, širom svijeta zajednice disleksičara i njihove organizacije pojačavaju svoju aktivnost na širenju svijesti i znanja o disleksiji, najčešćem i najistraživanijem specifičnom poremećaju učenja. Iako zajednica disleksičara ima oko 700 milijuna osoba u svijetu, a u Hrvatskoj oko 40.000, još uvijek se malo govori o toj kompleksnoj i nevidljivoj teškoći.

Disleksija je stanje koje osobama otežava usvajanje vještine čitanja i pisanja, ali disleksija nije samo vezana uz ove vještine, već pred osobu s disleksijom stavlja mnoštvo izazova u svakodnevnom životu. Da bi dijete s disleksijom uspješno odolijevalo teškoćama i neuspjesima kroz školovanje, važna je adekvatna podrška, pozitivan stav i što ranija intervencija te suradnja između roditelja, učitelja i stručnjaka koja se u praksi pokazala nestabilna i često nedovoljno dobro iskomunicirana s pozitivnim ishodom.

Važno je znati da je disleksija cjeloživotno stanje, da nije bolest i nema veze s inteligencijom jer disleksičari su najčešće prosječne i iznadprosječne inteligencije. Spada u kategoriju neurorazličitosti i uzrokovana je drugačijim funkcioniranjem mozga. Stupnjevi disleksije mogu biti od blagog do vrlo ozbiljnog stupnja.

Zbog nemogućnosti usvajanja gradiva na tradicionalan način, djeca s disleksijom ne mogu pratiti svoje vršnjake i zaostaju za njima. Svakodnevne frustracije, strah, sram i često ismijavanje uzrokuju stres, anksioznost i depresiju uz gubitak samopouzdanja. Emocionalna strana disleksije ostaje prečesto prikrivena i nezamijećena. Fokus se stavlja na ovladavanje gradivom, a zanemaruju se jače strane disleksičara i ohrabrivanje na područjima u kojima je dijete uspješno. Gubitak volje za učenjem djecu s disleksijom izlaže učestalijem odustajanju od školovanja te rjeđim nastavkom visokoškolskog obrazovanja.

Javni istup za svoju zajednicu disleksičara je učinila 19 godišnja Anja Norda, iz Vodica, disleksičarka i maturantica srednje medicinske škole Šibenik, sudjelovanjem na UPSHIFT projektu pod pokroviteljstvom HUKIa, ZABUMa i UNICEFa pomoću kojeg je napisala i izdala knjigu "Čitanje treba biti dostupno svima". To je jednostavan informativni vodič za disleksičare i sve one koji žele naučiti više o disleksiji, ali i poziv društvu na pozitivnu suradnju i podršku osobama, a osobito djeci s disleksijom.

Knjiga je nastala u suradnji i uz stručnu podršku magistre logopedije Mihaele Lulić, vlasnice Logopedskog kabineta „Od A do Ž“ u Puli, te uz podršku Antonije i Ivane Crnogaće koje su bile dio UPSHIFT tima. Podršku svojoj disleksičnoj zajednici je dao i naš najpoznatiji disleksičar, glumac Bojan Navojec i postao dio knjige sa svojom osobnom pričom o životu s disleksijom.
 
U sklopu projekta su provedene i četiri online radionice pod vodstvom magistre Lulić koje su imale odličan odaziv od strane roditelja djece s disleksijom, učitelja i stručnjaka, te je to potaknulo Anju na osnivanje Udruge disleksičara Norda Disleksija i na daljnju suradnju i aktivnost na području disleksije kroz novi projekt EDU-RODITELJ, program za roditelje djece s disleksijom.

Održavanjem promocije knjige u Gradskim knjižnicama u Šibeniku, 8.listopada 2021 i u Vodicama, 22.listopada 2021. želi se obilježiti mjesec disleksije i istaknuti važnost osvještavanja društva o disleksiji. Gosti promocija su glumac Bojan Navojec i magistra Mihaela Lulić, te Anja sa svojom pričom o životu s disleksijom i kako se pozitivnim stavom oduprijeti  izazovima koje disleksija stavlja pred nju.

Svi zainteresirani mogu naručiti knjigu, koja je besplatna, na društvenim mrežama, Instagramu i Facebooku Norde Disleksije. Knjiga će isto tako biti poslana knjižnicama širom RH da joj dostupnost bude veća.

I za kraj, poruka disleksičarima od disleksičarke Anje:

„S disleksijom ćete imati puno loših dana, ali ako naučite kako živjeti s njom i ako razumijete što disleksija je i što nije, postat ćete svjesni koji put vodi prema boljoj budućnost i uspjehu. Najvažnije je ne odustajati od samog sebe, naučiti biti strpljiv i organiziran i raditi aktivno na svojim jakim stranama, a staviti pod kontrolu svoje slabije strane. I ne zaboravite, niste sami, disleksičara ima u vašoj okolini, a isto tako ima puno uspješnih i uglednih disleksičara koji su oblikovali našu budućnost poput A.Einsteina, Newtona, Da Vincija, Picassa, Tomasa Edisona, Stevena Spielberga, Steve Jobsa, Agathe Christie, Andy Warhola, Richarda Bransona, Whoopie Goldberg, Antony Hopkinsa, Orlando Blooma, našeg glumca Bojana Navojeca i mnogih drugi. Svi su oni imali teškoće poput vas, ali su se odvažili i bili uporni. Odustajanje nije opcija!"

(REX)