Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja

OBILJEŽAVANJE JE POKRENUTO 1977. GODINE
Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

S ciljem promoviranja svoga rada muzeji organiziraju različita događanja. U Hrvatskoj, programi posvećeni manifestaciji započinju u travnju s realizacijom edukativne muzejske akcije (EMA-e), a završavaju na Međunarodni dan muzeja ili Europsku noć muzeja, koji se održava vikendom najbližem datumu manifestacije.

ICOM, koji tematski usmjerava Međunarodni dan muzeja, predložio je u 2020. obilježavanje ove manifestacije na temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“.

Premda su mnogi muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima - muzeji su navikli biti prilagodljivi i stvarati programe s minimalnim sredstvima i u nemogućim uvjetima pa će tako biti i ove godine jer kako stoji u ICOM-ovoj poruci “Ništa ne može zaustaviti MDM2020”. Muzeji, pa i oni hrvatski, iskoračili su odavno iz svojih muzejskih kuća, ušli u virtualni svijet i kao što možemo vidjeti iz ovih prvih dva tjedna što nas je prvo virus zatvorio, a potom zagrebački potres razorio - virtualne izložbe se otvaraju, predstavljaju se knjige, nude virtualne šetnje i čitanje muzejskih izdanja online.

(REX)

Facebook komentari