Danas je dan pite

Danas je dan pite-103460

RAZLIKA IZMEĐU BUREKA I PITE JE U PUNJENJU?
Ako se pita stanovnike Bosne i Hercegovine, ne postoji burek od sira, krumpira ili zelja. Za njih postoji samo jedan jedini burek – onaj s mesom. Ako pitu punite sirom  to je onda sirnica, ona sa zeljem zeljanica ili pak ona s krumpirom krumpiruša, no punjena mesom je...burek?

Burek potječe iz Turske i vjeruje se da su to jelo spravljali još Turci u svojoj pradomovini u srednjoj Aziji. Etimološki, povezan je s turkijskim korijenom bur-, koji znači „savijati“. Upravo stoga, u Turskoj i danas vlada najveća raznolikost u pogledu nadjeva i oblika: od malih smotuljaka nazvanih sigara böreği (‘“cigarasti burek“), polumjesečastog çiğ börek („sirovi burek“) prženog u ulju pa sve do uobičajenog su böreği („vodeni burek“).
Koja je razlika između pite i bureka? Burek je sastavni dio Balkanske prehrane .Iako se tradicionalno jede kao međuobrok uz ispijanje jogurta, mlađa populacija ga nerijetko konzumira pri povratku s izlaska. No u svakom društvu se nađe osoba koja prokomentira tezu da je burek samo s mesom.  No, to pravilo vrijedi samo za Bosnu i Hercegovinu. Sastojci i tijesto za pitu i burek su jednaki, glavna razlika se nalazi u punjenju.

(REX)