Danas ili sutra se očekuje objava datuma izbora

ZORAN MILANOVIĆ BI DANAS ILI SUTRA MOGAO DONIJETI DATUM (VJEROJATNO 28.6. ILI 5.7)
Kako piše N1 predsjednik Zoran Milanović trebao bi danas ili sutra objaviti datum izbora. Izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od ponedjeljka, kad je raspušten Sabor, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.

Milanović je o izborima već razgovarao s Andrejom Plenkovićem, a očekuju ga i razgovori sa SDP-om, pa će nakon toga odlučiti kada će se izbori održati, a dva su datuma najrealnija, a to su 28. lipnja i 5. srpnja 2020. 

Istovremeno Državno izborno povjerenstvo (DIP) još ne želi davati službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora dok predsjednik Republike Zoran Milanović ne objavi njihov datum, a kako neslužbeno saznajemo, trenutno se i konzultiraju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) kako bi mogli odgovoriti na izazove epidemije koronavirusa i poduzeti mjere zaštite za sudionike, birače i osobe koji će izbore provoditi. 

Što se stranaka tiče, nekako najagilnija za sada je Domovinski pokret Miroslava Škore, koji je okupio oko sebe većinu parlamentarno bezvrijednih desničara kao što su Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku), Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti), Ladislav Ilčić (HRAST), dodao je Škoro i Zelenu listu, a danas se očekuje i potpis gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ovoj koaliciji. 

Kako sada stvari stoje, samostalno u izbore idu HDZ, IDS i MOST, dok je SDP oformio Restart koaliciju s HSS-om, Glasom, HSU-om i Snagom. Od ostalih stranaka možda pojedinačno koji mandat osvoje HNS, Reformisti Radimira Čačića, a težak pad se očekuje za Živi zid, stranku Ivana Pernara, HSLS, START i stranku Milana Bandića BM 365, dok bi u Zagrebu mogla proći platforma Možemo!  

(rex) 

Facebook komentari