Današnje viteško nadmetanje na Giostri počinje u 20 sati

12. GIOSTRA: POČEO POREČKI POVIJESNI FESTIVAL
Otvorenjem Giostra sajma, povijesnog imena Fiera franca truiduana, jučer u 10 sati na porečkom Trgu slobode službeno je započela dvanaesta po redu Giostra – Porečki povijesni festival, koji je svoje svečano otvorenje imao sinoć mimohodom gradskim ulicama i predstavljanjem festivalskih grupa programom u uvali Peškera.

Dvjestotinjak kostimiranih sudionika slilo se na Peškeru, gdje su ih dočekali brojni domaći i strani posjetitelji. Čast da proglasi festival otvorenim pripala je zamjeniku porečkog gradonačelnika Eliu Štifaniću. U programu otvorenja predstavili su se sudionici Festivala – porečko Društvo prijatelja Giostre s plemićkim i pučkim plesovima, te dobošarskom sekcijom, članice Barokne plesne radionice Osnovne škole Poreč s plesnom točkom, zabavljačice i plesačice iz udruge USB Poreč, jahačice iz Udruge Nobiles de Craotia sa svojim konjima te dobošari i zastavničari iz udruga Associazione Giostra della Rocca i Gruppo sbandieratori di Cordovado iz Italije, a program je zaključen prigodnim  vatrometom.

Ovogodišnja Giostra tematski je posvećena djeci i dječjoj svakodnevici, kojima su organizatori prilagodili sadržaje festivala gdje će se posebno predstaviti mlađe sekcije Društva prijatelja Giostre, a bit će organizirani i posebni punktovi za djecu, dječje sadržaje i aktivnosti na Trgu slobode i u dvorištu Zavičajnog muzeja Poreštine.  Sve s ciljem predstavljanja živih slika iz povijesti dječje svakodnevice, kulture odijevanja i življenja. Kreativne radionice, dramska igra za djecu i drugi popratni programi već su održani tijekom petka i subote ujutro u suradnji s Udrugom Birikina iz Pule, a okupili su šezdesetak djece iz porečkih dječjih vrtića Radost i Cipelići kao i drugu zainteresiranu djecu.

Tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima održavaju se programi u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode moći pogledati plesovi, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupat će mačevaoci, dobošari, ulični zabavljači, a bit će organizirano i stručno kostimirano vodstvo po starogradskoj jezgri… Posjetitelji će također moći svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice i igraonice.
 
Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animirat će i zabavljati članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Na sajmu, otvorenom svakodnevnom od 10 do 22 sata,  tridesetak izlagača nudi široku  paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno šesnaest izlagača i antikvara u organizaciji Udruge zakupaca iz Poreča.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Večer će se zaokružiti jazz koncertom u Muzeju u izvedbi trojice vrsnih glazbenika – Luke Žužića, Luke Veselinovića i Borka Rupena koji će predstaviti niz djela baroknih skladatelja u jazz izvedbi.

U nedjelju popodne u 19 sati u porečkom kazalištu dvadesetak članova Društva prijatelja Giostre postavit će dramsku predstavu “El sarto assasin”, čiji je redatelj Gaetano Benčić, dramatičnu priču o ubojstvu krojača koja će se odigrati na hrvatskom jeziku, čakavskom dijalektu i inačici mletačkog dijalekta. Nakon toga u 20 sati na Peškeri priredit će se jedinstven glazbeno-scenski spektakl pod nazivom “Kraljevski bal baroknih konja”. U jednosatnom programu nastupit će devet rasnih baroknih konja koje će voditi kostimirani jahači i jahačice iz udruge Nobiles de Croatia.

(rex/foto Manuel Paljuh)

Facebook komentari