Dan narcisa održan u Puli

UDRUGA GEA I ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE ZAJEDNO ZA PREVENCIJU RAKA DOJKE
Klub Gea Pula 19. godinu za redom organizirao je humanitarnu akciju Dan narcisa koja se održala u subotu 24. ožujka na gradskoj tržnici u Puli. Narcisi, kao cvijet i simbol čiji je cilj senzibilizirati javnost, preplavili su gradsku tržnicu. Prodavali su se narcisi, zumbuli, ruže (reznice), a od trajnica pelargonije, karanfili, lavande i maćuhice.
Kako saznajemo od aktivista gotovo svo cvijeće se prodalo, a dano je i puno donacija u kasice od strane žena koje nisu ni željele cvijeće a i same su prošle operaciju te su svojom donacijom iskazale podršku Klubu Gea. 

Uz predstavnike Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea, u akciji su sudjelovali i predstavnici Grada Pule Elena Puh Belci, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, poznata istarska pjevačka zvijezda Vesna Nežić Ružić te mnoštvo zdravstvenih djelatnika koji su aktivno dali svoj doprinos u kampanji.   

Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti na problem raka dojke i važnosti prevencije po riječima predsjednice Kluba Nataše Vitasović: ''Želimo podučiti žene i ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka jer je tada šansa za izlječenje puno veća. Pokušavamo izgraditi kulturu brige o vlastitom zdravlju i utjecati na svijest žena o potrebi redovitih odlazaka na preventivne preglede, mamografiju i ultrazvuk dojki, ali i potrebu samopregleda dojki.'' Naime, statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih raste te da je smrtnost u nas previsoka. U Hrvatskoj se 2014. godine broj novooboljelih od raka dojke popeo na 2.664, a umrla je 1071 osoba. U Istri su 2014. novooboljele 134 osobe, a umrlo je čak 60 žena.

Važno je napomenuti da će dio prikupljenih novčanih sredstava iz akcije Dan narcisa 2018. Klub Gea uplatiti Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Zagreb, za nabavku aparata za jednokratno zračenje. Sredstva za kupnju ovog aparata već se nekoliko godina prikupljaju putem raznih humanitarnih akcija i do sada je prikupljeno 1,5 milijuna kuna, a nabavna vrijednost mu je preko 5 milijuna kuna. Aparat bi uvelike olakšao liječenje novooboljelih žena, osobito onih iz naše županije koji na zračenje odlaze u riječku bolnicu.

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari