Dan kravate obilježava se u nedjelju, 18. listopada

DAN KRAVATE OBILJEŽEN JE U NEKOLIKO PULSKIH ŠKOLA
Dan 18. listopada 2003. zasigurno budi sjećanja mnogih građana Pule. Naime najprepoznatljiviju pulsku znamenitost Arenu tada je ukrasila upravo – kravata. Taj je važan trenutak ukorijenio „kravatu u Puli“, a na taj se dan već godinama u Hrvatskoj i svijetu obilježava Dan kravate, čime se Hrvatska – „Domovina kravate“ i Pula promoviraju u svjetskim razmjerima. Simbol hrvatskoga identiteta, kravata je istovremeno i simbol temeljnih ljudskih vrijednosti te sjajan primjer stvaralačke razmjene i prožimanja među raznim narodima koji su kroz povijest utjecali na njezin razvoj.

Dan kravate već se tradicionalno godinama svečano obilježava u pojedinim pulskim školama te posebnim programom na razini grada u kojem sudjeluju i predstavnici Grada Pule i Istarske županije. Ove godine svečanost na razini grada nije upriličena zbog poznatih općih okolnosti i ograničenja, ali je Dan kravate ipak obilježen u nekoliko pulskih škola.

U Gimnaziji Pula, na inicijativu prof. savjetnika Elizabete Pavlović, svaki razred Gimnazije sa svojim razrednikom kreirao je svoju „razrednu kravatu“, a učenicima je preporučeno da u petak ili ponedjeljak (ovisno o danu on-line nastave) dođu u školu sa svezanom kravatom.

Pojedine učenice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu prepoznale su kravatu kao izvor umjetničke inspiracije. Učenice Ana Kuhar, Sara Bradarić, Sandra Čelebić i Lea Šaravanja, uz mentorstvo knjižničarke Željke Kondić Dabo, tu su simboliku prikazale fotografijama i stihovima, koje prilažemo u privitku. O Danu kravate učenici su informirani i u osnovnim školama „Centar“ i „Monte Zaro“.

Za ovogodišnji Danu kravate, i ove je godine u Puli svezana kravata na bisti Matka Laginje, Nikole Tesle, Mate Balote, te na spomeniku Jamesa Joycea.

(Rex)

Facebook komentari