Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma - VIDEO

POLOŽENI VIJENCI PALIM BORCIMA NOB-a U TITOVOM PARKU
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma te 80. obljetnice „Kristalne noći“, predstavnici  Grada Pule, Udruge HOMO te udruge antifašističkih boraca NOB-a Istre, danas su na Rivi položili vijence na spomeniku palim borcima antifašističke borbe. I Gradska organizacija SDP Pula, predvođena predsjednicom organizacije Sanjom Radolović, položila je vijenac kod spomenika palim borcima u Titovom parku.

Odajući počast palim borcima i antifašistima te njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za slobodu svih građanki i građana Istre i Hrvatske, u ime Grada Pule polaganju vijenaca prisustvovala je pomoćnica pročelnika Ureda Grada Lovorka Hajdić Golja.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika.

„Prije 80. godina, gotovo preko noći, nestala je svaka ljudskost, a svijet je postao opasno i neprijateljsko mjesto za sve druge i drugačije. Tijekom 9. i 10. studenog 1938. godine u Njemačkoj i Austriji dogodio se progon kakav Europa nije vidjela još od 16. stoljeća i vremena vjerskih ratova. Bio je to tek početak sustavnog nacističkog progona Židova i ostalih nearijevaca, a potom i svih onih drugih i drugačijih, koji je završilo ubojstvom 6 milijuna nedužnih muškaraca, žena, djece, staraca, nemoćnih i bolesnih. Bio je to simbolički početak holokausta.“rekla je Mirjana Galo predsjednica udruge HOMO.

Kako je nadalje istaknula Galo, ta noć u kojoj su prvi put masovno i javno opljačkani i uništeni židovski domovi, trgovine, gradovi i sela, zapamćena je kao Kristalna noć. Na taj se dan obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, prije svega zbog shvaćanja važnosti tog povijesnog trenutka.

Obilježavajući 9. studeni, slavimo i antifašizam koji danas predstavlja borbu za ravnopravnost i solidarnost u društvu, ali i otpor ustaljenim praksama koje izazivaju podjele. I mada zvuči zastrašujuće, neke se prakse čine živima i danas, 80 godina nakon Kristalne noći, rekla je u svom govoru Mirjana Galo. Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.

(REx)

Video vezan uz članak

Facebook komentari