Cvek: Država ovršuje radnike Uljanika

APEL IDS-A DRŽAVNOJ VLASTI DA POKAŽU SOLIDARNOST PREMA ULJANIKOVCIMA
Predsjednik IDS-a Pule Robert Cvek danas je uputio apel čelnicima države i državnih poduzeća da pokažu konkretnu solidarnost prema radnicima Uljanika. Naime, kazao je Cvek, prema nama dostupnim informacijama ovih je dana FINA krenula s novim valom blokiranja računa radnicima Uljanika, dok je nekima Hrvatska elektroprivreda obustavila i isporuku električne energije.

- Jako dobro znamo da se država prema radnicima Uljanika ponijela blago rečeno neljudski. Činjenica je i da su poruke koje su dolazile iz državnog vrha kako čini sve, pa i nadljudske napore da riješi problem sugerirale većini radnika da moraju vjerovati u spas Uljanika. Ti isti radnici mjesecima su radili bez plaće i na visokim temperaturama. Time su, po tko zna koji put, dok su se računi nagomilali, podmetnuli svoja leđa kako bi se Uljanik izvukao iz gliba u koji je gurnut zbog nečinjenja države, kazao je Cvek.

Predsjednik IDS-a Pule naglasio je da agonija Uljanikovaca mora jednostavno prestati.

„Vrijeme je da država pokaže da je ona tu zbog ljudi, a ne obrnuto. Ovim putem želim uputiti apel čelnicima državnih institucija i poduzeća da pokažu solidarnost prema radnicima Uljanika. Obustavite ili odgodite ovršne postupke prema Uljanikovcima, jer je njihov jedini "krimen" to što su vjerovali da država može riješiti problem.“

Na kraju, Cvek je pozvao državnu vlast da se i ona konačno uključi s konkretnim mjerama pomoći. Podsjetio je da Grad Pula, iako je suvlasnik Uljanika tek u promilima, za svoje građane omogućio odgodu plaćanja, kao i obročnu otplatu duga po osnovi javnih davanja u ustanovama i trgovačkim društvima čiji je osnivač Grad Pula kao i isporuke pojedinih komunalnih usluga.

Grad Pula podmirit će i otvorena dugovanja radnika Uljanika po osnovi troškova obroka, prijevoza i smještaja prema Uljanik Standardu. Uz to, Grad Pula formirao je i Povjerenstvo za pomoć i savjetovanje svim radnicima Uljanika o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja. Zaključio je da je red da i država nešto učini.

(rex)

Facebook komentari