Cukrov piano duo sljedeći na “Koncertima u Eufrazijani”

POREČ, PETAK, 12. SRPANJ OD 21 SAT
Nakon uspješnog otvorenja 58. Koncerata u Eufrazijani u utorak uz Zagrebačke soliste, program festivala već u petak, 12. srpnja od 21 sat donosi moćan duo domaćih pijanistica – Tereziju Cukrov i Martinu Cukrov Jarrett, sestre svjetskog obrazovanja, iskustva i glasa.

Sjajni izvođači, dragocjen prostor i topla publika pokazali su se kao savršen spoj za nezaboravni doživljaj otvorenja porečke sezone klasične glazbe protekli petak. Zagrebački solisti zasjali su pod svodom Eufrazijane, a na sljedeći koncert publika ne treba čekati dugo – već ovog petka nastupa Cukrov piano duo. Nakon školovanja u Zagrebu, New Yorku, usavršavanja i koncertiranja u raznim svjetskim centrima, duo Cukrov vraća se u Poreč osvojiti pozornicu Eufrazijeve bazilike.

Sestre Terezija Cukrov i Martina Cukrov Jarrett službeno su osnovale duo 2003. godine izvedbom Bartokove sonate za dva klavira i udaraljke na Mannes College of Music u New Yorku, gdje su obje i magistrirale. Od tada su izvele velik broj djela za klavir četveroručno i za dva klavira. Solistice i komorne glazbenice, predavačice i istraživačice područja svoga rada i strasti, uz velik talent u neprestanom su radu i usavršavanju. Duo je bio redoviti gost i stipendist prestižne međunarodne pijanističke akademije u Imoli u Italiji te su sestre bile i domaćini, osnivači, organizatori, predavači i izvođači glazbenog festivala Terra Magica koji se 2004. – 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske umjetnike.
 
Trenutno rade na nosaču zvuka s djelima Dvořaka, Schuberta i Brahmsa, a upravo će repertoar ovih skladatelja izvoditi i u Eufrazijani. Za sljedeću godinu već najavljuju program koji će, uz aktualan repertoar, uključiti i onaj temeljen na orkestralnim djelima i baletnim suitama koje postoje u autorovoj verziji za klavirski duo. Kroz igru združenih ruku u izvedbi u Eufrazijani Cukrov piano duo predstavit će domaćoj publici svoj dosadašnji rad te dati naslutiti zajedničke buduće projekte.

(REX)

Facebook komentari