Corbis, socijalna zadruga koja rješava vaše probleme s letcima i papirom

STANARI I FIRME, NAZOVITE 052/387-100 I RIJEŠITE VAŠE PROBLEME S PAPIRNATIM OTPADOM
Socijalna zadruga Corbis funkcionira od 2011. godine, zapošljava ljude iz socijalno osjetljivih skupina, penzionere i osobe sa invaliditetom. Prvih godina rada su se bavili podjelom reklamnih letaka i to po cijeloj Hrvatskoj, u to vrijeme su imali 1.600 zadrugara, a zadnje četiri godine bave se prikupljanjem starog papira na području Pule i to po stambenim zgradama i firmama. Po firmama i stambenim zgradama ostavljaju svoje prepoznatljive kartonske kutije s brojem mobitela koji treba pozvati kada se kutija napuni, a na taj se broj trenutno odaziva jedino vrijedni penzioner Evelino Vale, kojeg se mnogi sjećaju po napadu na njega trojice nasilnika na ugostiteljskoj terasi u centru Pule prije nekih godinu i pol dana, a kojem je ovo dopunski posao.

Nedavno je u zgradama po Puli, uz kutije Zadruge Corbis osvanula i obavijest o promjeni načina poslovanja te se je uslijed trenutne krize sa globalnom pandemijom i drastičnim padom otkupne cijene rabljenog papira , tiskovina i ostalog tiskanog materijala počeo naplaćivati odvoz starog papira, simbolično. Zašto je to tako objasnio nam je upraviteljem Zadruge Corbis Matjaž Jerman.

Matjaž Jerman nam je rekao da oni kao socijalna zadruga nemaju nikakvih zakonskih povlastica i u sustavu su PDV-a. Međutim, već ima godina dana da je otkupna cijena  papira drastično pala, te se polako zadruzi gomilaju i gubici.

Zadruga ima u svom vlasništvu i tri kombija, a sada dva stoje, nema radnika, koji su ili odustali ili su bili nepouzdani, jer ovo i nije lak posao, svaka kutija je teška 30-50 kilograma, treba to utovariti i istovariti. 

Prema zakonu, zadrugar plati tisuću kuna kada dobrovoljno pristupa zadruzi, ne plaća nikakvu godišnju članarinu, a porezi na sporednu djelatnost su mu minimalni. Mora jedino registrirati svoj obrt, jer rad na ugovor o djelu podliježe najvećim porezima. Corbis sam brine o svojim zadrugarima, vode im knjige i nalaze poslove, a pod zadrugare spada recimo i Ivan Gortan, dobro poznati ključar u Tomassinijevoj ulici na Verudi. 

Zbog novonastalih promjena s naplaćivanjem odvoza kutija s papirom, Corbis sa firmama nema većih problema, jer većina njih je pristalo na novi sustav naplate, dok je problem kod zgrada, iako se ispostavilo da je ovaj sustav s kutijama u potpunosti pomogao urednostima ulaska u zgradu koje su uglavnom na meti reklamnih letaka.

Zbog toga je i predloženo upraviteljima da se iz pričuve naplaćuje po stanu jedna kuna, a tu jednu kunu Corbis još plaća i PDV bez ostalih troškova poput benzina, registracije i amortizacije prijevoznog sredstva.

Zato stanari, predstavnici zgrada, firme, nazovite 052/387-100 i riješite vaš problem s papirnatim otpadom i letcima u zgradama. 

(rex/foto Manuel Angelini)

Facebook komentari