Cjepivo protiv virusa Covid-19 od jeseni i u Hrvatskoj

OČEKUJE SE DA BI CJEPIVO ZAUSTAVILO OČEKIVANI JESENJI VAL KORONE 
Već od jeseni ove godine svi građani Europske unije mogli bi dobiti cjepivo protiv COVIDa-19. Bit će to europsko cjepivo, jer su ugovor s proizvođačima o otkupu 400 milijuna doza cjepiva, dakle za sve stanovnike Europske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Europska komisije. 

Kako piše Večernji list, informaciju o sklapanju ugovora, u Italiji je dao ministar zdravstva Roberto Speranza, a Italija sudjeluje sa 185 milijuna eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o cjepivu koji su razvili talijanski i britanski znanstvenici. 

Cjepivo se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom sveučilišta u Oxfordu koje je i sudjelovalo u njegovu stvaranju u svojim laboratorijima. Prve doze za eksperimente proizvela je talijanska tvrtka Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza. 

Cjepivo bi prvo trebalo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe, a računa se da bi cjepivo zaustavilo eventualni drugi val širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen i početak zime. 

Kako je rekao delegirani upravitelj farmaceutske tvrtke AstraZeneca Pascal Soriot, prvih 200 milijuna cjepiva biti proizvedeno do konca ove godine, a daljnjih 2,1 milijardu doza prvih mjeseci 2021., a nagovijestio je da će cjepivo biti svima prodano po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Europi bit će u laboratorijima u Nizozemskoj i Italiji. Cjepiva će dobiti vlade, a one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu. 

Napomenimo da će 100 milijuna doza ići Velikoj Britaniji, 300 milijuna doza SAD-u, 400 milijuna doza Europskoj uniji i ostalih 700 milijuna doza neprofitabilnim organizacijama CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) i GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) za siromašne zemlje. Indija je dobila licencu za proizvodnju jedne milijarde cjepiva.

(rex/izvor večernji.hr)

Facebook komentari