C8: otvorena izložba “Arheologija Torčeca” - VIDEO

IZBOR IZ ARHEOLOŠKE ZBIRKE OBITELJI ZVIJERAC
U Galeriji C8 u Puli; Arheološki muzej Istre, u suradnji sa Muzejem grada Koprivnice, otvorio je izložbu naziva "Arheologija Torčeca. Izbor iz Arheološke zbirke obitelji Zvijerac".  Izložba je osmišljena povodom 20-šnjeg djelovanja Društva za povjesnicu i starine Torčec (1996.-2016.), osnivač kojega je bio Ivan Zvijerac, a koje je bilo pokretač arheologije u Torčecu, i podravske arheologije općenito. Namjera je ovom izložbom, piše u katalogu, ukazati na dosadašnji rad Ivana Zvijerca, čovjeka koji već 30-ak godina sustavno obilazi, kartira i determinira prostor koprivničke Podravine kao rijetko koji arheolog. Ivan Zvijerac je prepoznao više stotina položaja iz razdoblja pretpovijesti, antike i srednjeg vijeka, a svoje je rezultate mnogo puta nesebično ustupao arheolozima.

Svoja saznanja nikada nije "na podravski način" čuvao za sebe. Upoznavši ga prije osam godina, mogu slobodno zaključiti kako je to osoba velikog srca i topline, s mnogim vrlinama, organizacijskim sposobnostima, širokih svjetonazorskih pogleda i nemjerljivim poznavanjem prostora u kojem obitava. Prvenstveno je velik čovjek, a potom arheolog bez diplome - istaknuo je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Izložbu u Galeriji C8 možete pogledati u razdoblju od idućih mjesec i pol dana, a ulaz je od 9.00 do 21.00 sat slobodan.
(J. Vitasović/ Manuel Angelini) 

Video vezan uz članak

Facebook komentari