Rockwool zaratio s sindikatima

BULIĆ:ROCKWOOL JE SAM KRIV ZA NEPRIJATELJSKO OKRUŽENJE KOJE STVARA
Rockwool je ponovno zaratio. Ovoga puta s Sindikatima zbog «odugovlačenja pregovora», tvrdi predsjednik SIK-a Bruno Bulić. Bulić smatra kako si je Rockwool sam kriv za neprijateljsko okruženje koje stvara, te tvrdi da Rockwool i dalje beskrupulozno prkosi hrvatskim propisima i ponaša se kao da je u nekoj primitivnoj sredini. Prenosimo dopis Brune Bulića upućen Rockwoolu u cijelosti:
«Dopisom od 23. veljače kojim ste odgovorili na naše zahtjeve glede kolektivnog pregovaranja   potvrdili ste, nažalost,  da pretpostavke za loše odnose iz okruženja ne stvaraju drugi već upravo Vi. Od predstavnika jedne, kako sami sebe nazivate, renomirane svjetske tvrtke, svakako nismo očekivali da će, sve sa ciljem izbjegavanja ili odugovlačenja pregovora, NAMA, sindikalcima koji svakodnevno vodimo pregovore s poslodavcima iz svih europskih zemalja  Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije, Francuske i drugih zemalja, davati lekcije iz NAŠIH HRVATSKIH ZAKONA.  K tome, još si uzimate za pravo isticati da  nismo korektni jer smo „svjesni da se sada nalazite u vrlo teškom i zahtjevnom periodu“. Pritom, naravno, zaboravljate da je odgovornost za sve što se dešava u Rockwoolu i oko Rockwoola upravo na Vama. Ako ste mislili da dolazite u primitivnu sredinu koju ćete impresionirati samo svojim imenom i u kojoj ćete svojim tumačenjima zakonskih propisa podučavati neko nepismeno okruženje, onda ste se, gospodo,  ozbiljno prevarili!
«Pročitala» vas je politika; pročitali su vas građani, a jako dobro vas je upoznao i SINDIKAT, ali i radnici.
Učite nas da bi između poslodavca i Sindikata trebao biti partnerski odnos, a mi vas podsjećamo da za partnerski odnos trebaju dvije strane. Dovoljno dugo vremena pokušavali smo stvoriti partnerski odnos, ali vi ste to samo deklarativno htjeli, a pritom niste mijenjali svoja stajališta, kao što to ne želite ni sada. Niste dorasli zahtjevima socijalnog dijaloga; nastupate s pozicije jačega, moćnijega (bogatijeg) kako prema sindikatu, prema radnicima, tako i prema građanima ovog, do „jučer“, zelenog podneblja. I umjesto da stvorite uvjete da građani mogu ovdje nastaviti živjeti, a radnici raditi, i dalje beskrupolozno prkosite svojim tumačenjima hrvatskih propisa. Nažalost, sumnjamo, uz podršku nekih viših instanci vlasti.
A što se tiče samih pregovora za Kolektivni ugovor Društva, oni će se nastaviti i uvjereni smo da ćemo imati podršku ne samo članova Sindikata Istre i Kvarnera, već i svih radnika u Rockwoolu. I gospodo, u pregovorima neće sudjelovati Radničko vijeće kakvo vi želite. Ono već postoji, i to vam je jasno izneseno u dopisu od 29.09.2008. kojim vas obavještavamo da je konstituirana sindikalna podružnica, pa vas molimo da taj dopis još jednom pročitate. („Sukladno članku 155. st. 3. Zakona o radu, do provođenja izbora za Radničko vijeće, sindikalni povjerenik ima sva prava i obveze radničkog vijeća.) A sindikalni povjerenik je u pregovaračkog timu. Nema što Rockwool smatrati „da je volja radnika da osnuje Radničko vijeće.“ Da li i kada će Sindikat pokrenuti inicijativu za izbor Radničkog vijeća, odlučiti ćemo MI, gospodo iz Rockwoola, a ne VI. Ne trebate nas učiti ni o ulozi Radničkog vijeća i odnosa Radničkog vijeća sa Sindikatom. Mi to znamo daleko bolje od vas. Uputnije bi bilo da preispitate svoj odnos i ispunjavanje obveza prema Radničkom vijeću. I taj bi segment mogao biti podvrgnut preispitivanju nadležnih institucija.
Očekivali ste našu „podršku i fleksibilnost“. Ne čini li vam se da smo bili dovoljno fleksibilni, kada već gotovo 4 mjeseca inzistiramo na pregovorima, a da niste ni pročitali prijedlog Kolektivnog ugovora koji vam je dostavljen»? (Bruno Bulić/REX)

Facebook komentari