Brenko Škerjanc: Nije došlo do novog onečišćenja mora - VIDEO

NEPOVOLJNE METEO PRILIKE ONEMOGUĆUJU DALJNJE AKCIJE...
‘Uslijed jakih naleta bure tijekom jutarnjih sati u ponedjeljak, 13. studenog popucali su privezi na Uljanikovoj gradnji 520 - radnoj platformi „Apollo“, koja se odvezala te približila i u konačnici udarila u plovilo iz flote splitskog Brodospasa koje je u tom trenutku bilo privezano na gatu Molo Carbone, kao i u sam mol unutar luke Pula’, priopćili su danas iz Uljanik grupe.

Pojasnili su da je Uljanikova novogradnja zaustavljena i osigurana, a promptnom akcijom Uljanikovih službi svi su radnici i posada iskrcani. 

‘Što se tiče štete, ona nije velika i radi se o vanjskom oštećenju oplate broda. Također, nema bojazni od većeg onečišćenja mora uzrokovanog sudarom s drugim plovilom, koje je od siline udarca potopljeno. Situacija je sada pod kontrolom i u nadležnosti službi Lučke kapetanije’, zaključili su iz Uljanika.

Da do novog onečišćenja nije došlo, u telefonskom razgovoru za Regional Express potvrdila je i Dolores Brenko Škerjanc ispred Lučke kapetanije Pula.
'I danas smo tokom cijelog dana radili na sanaciji onečišćenja ugljikovodika koji su istjecali iz potonulog broda. Do novog onečišćenja nije došlo, brod je opasan samonapuhavajućim i samoupijajućim branama, ali samo u zaklonjenom dijelu. Vadili smo i krupni otpad, no brod nismo mogli opasati sa svih strana zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta. Čim se stvore povoljniji vremenski uvjeti, a to bi moglo biti sutra, brod ćemo opasati sa svih strana kako bismo u potpunosti otklonili mogućnost većeg onečišćenja. Također ćemo, kad to bude moguće, brod izvaditi iz vode, o čemu smo već razgovarali s njegovim vlasnikom', rekla je Brenko Škerjanc, te dodala i da je u vodu upućen ronioc koji nažalost zbog velikog zamućenja uzrokovanim meteo prilikama nije uspio vidjeti ima li na spremniku goriva pukotina. Po normalizaciji vremenskih prilika, Lučka kapetanija će ponovno uputiti ronioca.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ocijenili su da je sanacija onečišćenja odrađena zadovoljavajuće, no da vremenske prilike ne idu u prilog daljnjim akcijama sanacije ukoliko dođe do ponovnog curenja goriva.

 

Otprilike u isto vrijeme jučer se pod naletima bure u Uljaniku srušila i mala montažna hala na Otoku, koja će se, kako je priopćeno iz brodogradilišta raščistiti kroz nekoliko dana po završetku nepovoljnih vremenskih uvjeta, interventne službe Uljanika reagirale su pravovremeno u oba incidenta te nema ozlijeđenih, stoji u priopćenju iz Uljanik grupe. (rex/Foto/Video: Manuel Angelini)
     

Video vezan uz članak

Facebook komentari