Božinović: Prvog dana relaksiranja epidemioloških mjera inspekcije nisu uočile veće nepravilnosti

INSPEKCIJE DILJEM ZEMLJE OBILAZE OBJEKTE KOJI SU OTVORENI
U ponedjeljak, 27. travnja započeo je prvi val popuštanja mjera u vrijeme koronavirusa. Stanje će se pratiti iz dana u dan, a prvi dan prokomentirao je ministar unutarnjih poslova Božinović.

Prvi dan relaksiranja epidemioloških mjera
"Sada smo u fazi popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na zdravstvenu situaciju. Te mjere su tek počele i naravno da ćemo iz dana u dan pratiti kako se situacija razvija, s ciljem da se više ne vratimo u restriktivna rješenja koja smo imali i da možemo ići u smjeru normalizacije života'', dodao je.

Govoreći o prvom danu relaksiranja epidemioloških mjera, Božinović je istaknuo da inspekcije diljem zemlje obilaze objekte koji su otvoreni, a dosad nisu uočene nepravilnosti. "Utvrđene nepravilnosti rješavaju se u dogovoru s odgovornima," poručio je.

O drugom valu
Odgovarajući na pitanje o mogućnosti drugog vala koronavirusa Capak je rekao da postoje različiti scenariji - stariji brat Covida-19 SARS je iznenada nestao, ali taj virus je imao drukčije karakteristike. "Ovo je pak podmukla bolest i tu će to biti puno teže," naveo je Capak.

"Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih i da ćemo biti malo mirniji nego što je to sada, virus vrati s istim svojim karakteristikama, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala," rekao je Capak, ali i naglasio da ćemo tada znati puno više nego sada i da ćemo možda imati neko oružje da se bolje zaštitimo.

"Ja bih rekao da po sadašnjoj epidemiološkoj situaciji i po broju osoba koje su preboljele bolest mi možemo očekivati taj drugi val ako se s virusom nešto ne dogodi ili promijeni," rekao je Capak.

(REX)

Facebook komentari