Boris Miletić je Indexu otkrio kojih mu je pet najdražih knjiga

PULSKI GRADONAČELNIK U SVOM SVIJETU KNJIGA
Prije dva dana na Index.hr je izašao tekst u kojem gradonačelnik Pule Boris Miletić otkriva kojih mu je pet omiljenih knjiga. Prvo su u Indexu.hr napisali Miletićevu biografiju u kojoj stoji:

"Boris Miletić rođen je 2. rujna 1975. godine u Puli. U rodnom gradu završio je i fakultet te stekao titulu diplomiranog ekonomista 1999. godine. Dodatno se stručno obrazovao na Cleveland State Universityju, Levin College of Urban Affairs 2001. godine, a od studenog 2007. do siječnja 2008. godine na ekonomskim fakultetima u Zagrebu i Splitu pohađao je tečaj na temu Korporativnog upravljanja za članove nadzornih i upravnih odbora.

Profesionalnu karijeru započeo je kao pripravnik u Istarskoj županiji 2000. godine. Godinu dana nakon toga zapošljava se kao stručni referent u Istarskoj razvojnoj agenciji, u kojoj 2004. godine postaje i izvršni direktor, istodobno vodeći i HBOR-ov regionalni ured za Istru. Godine 2006. postaje gradonačelnik Pule, a i danas je na toj poziciji. Predsjednik je IDS-a."

Evo kojih je pet knjiga odabrao Boris Miletić:

The Hidden Life of Trees - Peter Wohlleben

Impresivna knjiga šumara iz Njemačke koja opisuje što se sve događa u šumi, a što mi ne vidimo i o čemu pojma nemamo. Nakon ove knjige, šume gledam drugačije. Wohlleben piše o šumi kao organizmu, zajednici koja ima vrlo intenzivan emotivan, pa i društveni život. Inače sam fasciniran biljkama. Odlazak u vinograd za mene je svojevrsna meditacija, imam i mali vrt o kojem se brinem, ali ova knjiga mi je otvorila potpuno novi horizont. Pažnja koju čovjek posveti biljkama uvijek mu se stostruko vrati i nakon ove knjige moj odnos prema biljkama još je intenzivniji, a mogu reći i emotivniji. 

The Future Is Faster Than You Think - Peter H. Diamandis and Steven Kotler

Ovu knjigu sam poslušao kao audioknjigu neposredno prije pandemije, kratko prije nego što smo zakoračili u ovo nadrealno ludilo i zapravo mi je pomogla da se brže snađem u SF scenariju u kojem smo se našli. To je knjiga dva futurologa koja opisuje kako će se svijet mijenjati i kako se mijenja uslijed rapidnog razvoja tehnologije. Nakon što sam je pročitao, još dugo sam razmišljao - a kako ćemo mi na to odgovoriti? Inače volim knjige koje tjeraju na razmišljanje izvan okvira. Mislim da je danas to istarski trademark - biti uključiv, uvijek korak ispred i razmišljati kreativno i progresivno.

Thinking, Fast and Slow - Daniel Kahneman

Nobelovac Kahneman u ovoj knjizi govori o tome kako razmišljamo i kako donosimo odluke. Pročitao sam je po preporuci i zaista je izvrsno štivo za svakoga tko upravlja bilo kakvim sustavom ili timom ljudi. Izuzetno korisna i pametna knjiga. 

Alexander Hamilton - Ron Chernow

Impresivna biografija jednog od utemeljitelja SAD-a i prvog ministra financija Amerike. Pratio sam uspjeh istoimenog mjuzikla i to me potaknulo da pročitam njegovu biografiju. To je jako dobra priča o snazi ljudske volje, ali i o ograničenjima koje svatko od nas nosi u sebi.

Povezane energije - Anton Krajcar

Anton Krajcar je naš istarski liječnik i autor koji kombinira spoznaje iz različitih područja znanosti kako bi pokazao vezu između energija pohranjenih u našem tijelu, mislima i emocijama. Vrlo zanimljiva i neobična knjiga koja nudi drugačiji, duhovniji pogled na život i postojanje. To nije knjiga koju čitaš, nego knjiga koja tebe vodi. Iako nije vrsta literature kakvu inače čitam, toplo je preporučujem svakome tko se želi odmaknuti i očistiti od destrukcije i toksičnosti kojoj smo svakodnevno izloženi.

(rex/izvor index.hr)

Facebook komentari