Boris Miletić: “Ekstremna nepogoda ujedinila je čovječanstvo”

'STOŽER CIVILNE ZAŠTITE I EPIDEMIOLOZI RADE IZVRSTAN POSAO'
Kako situacija s pandemijom koronavirusa iz dana u dan postaje sve ozbiljnija, donose se i sve ozbiljnije mjere na državnoj i lokalnoj razini kako bi se pokušalo spriječiti daljnje širenje zaraze. U ovo nezahvalno doba odlučili smo popričati s prvim čovjekom grada Pule i saznati kako stvari stoje iz njegove perspektive.

S obzirom na situaciju možemo li ustvrditi da Istarski krizni stožer radi dobar posao?
Apsolutno. Rekao bih i više nego dobar posao. Naš stožer odlično koordinira aktivnosti između svih javnih službi, sve mjere usuglašava s našim županom i svim gradonačelnicima. Ono što je po meni najbitnije je da mjere koje nisu nimalo jednostavne predlaže na vrijeme i odlučno ih provodi. U ovakvim situacijama vidi se kako funkcionira neki sustav. Vidjeli ste da su se sve mjere koje je uveo naš stožer sutradan počele provoditi u cijeloj zemlji. To vam dovoljno govori.

Nacionalni krizni stožer također dobro radi svoj posao, jeste li zadovoljni suradnjom s njima?
Da, nacionalni stožer dobro upravlja situacijom. Slušaju epidemiologe i komuniciraju stručno i smireno. To je sada od presudne važnosti. Virus ne poznaje administrativne granice i neophodno je da su mjere za prevenciju i sprječavanje širenja virusa usuglašene i da vrijede za čitavo područje RH. S druge strane, jako je važno da nacionalni stožer nastavi slušati sugestije i potrebe s terena. Kad su zatražili podršku saborskih klubova za dodjeljivanje većih ovlasti nacionalnom stožeru, dali su garancije da će uvažavati zahtjeve županijskih stožera i voditi računa o specifičnosti svakog područja. Nadam se da će se toga držati.

Mjere Vlade za pomoć gospodarstvu nazvali ste kamilicom, što vi mislite da bi trebalo poduzeti?
Taj dojam su mi prenijeli brojni obrtnici i poduzetnici s kojima sam komunicirao. Mi smo podržali mjere Vlade koje, kao nekakav prvi korak u ovoj ekstremnoj situaciji, treba pozdraviti! No, ove mjere sigurno nisu dostatne da se sačuvaju radna mjesta niti da naše gospodarstvo nakon normalizacije situacije s korona virusom, krene dalje. Očekujem nove, konkretne, razumljive i lako provedive mjere koje će osigurati neophodnu likvidnost gospodarskog sektora.

Ovo je zaista izvanredna situacija koju svijet ne pamti i za ublažavanje posljedica neophodno je promijeniti i način razmišljanja, uključujući načine donošenja odluka.

Što će Grad Pula učiniti za pomoć gospodarstvu?
Grad Pula, u suradnji sa svim istarskim gradovima, dogovorio je jedinstven paket mjera pomoći za rasterećenje poduzetnika. Istina, naše ovlasti su male, otprilike 10 naprama 90 u odnosu na državu. Dakle, većina mehanizama je u rukama Vlade RH, od PDV-a, do poreznih davanja iz i na plaće zaposlenika, kao i pregovora s kreditnim institucijama oko zamrzavanja isplate kreditnih obveznika.

No, 9 mjera koje smo zajednički usvojili za mjesec ožujak odnosi se na oslobađanje plaćanja poreza na zakup javne površine, umanjenje zakupa za poslovne prostore u vlasništvu gradova za 50% a koji se odnosi na djelatnosti obuhvaćene mjerama istarskog ili nacionalnog stožera, odgodu plaćanja obveza po osnovi komunalne naknade, komunalnog doprinosa, naknade za uređenje voda, koncesijskih odobrenja, dakle čitav niz davanja, a u cilju potpore likvidnosti poduzetnika.

Pratimo situaciju i razvoj događaja pa ćemo utvrditi nove mjere za mjesec travanj, svibanj itd.

Nadalje, ono što se očekuje od cijelog javnog sektora je maksimalna racionalizacija poslovanja i usmjeravanje svih mogućih izvora financiranja u gospodarstvo.

Vjerujete li da ćemo nakon svega ovoga složiti neke druge prioritete kako kao pojedinci tako i kao društvo?
Sigurno da. Neke stvari koje su nam se do prije dva tjedna činile prebitne, stvari zbog kojih nismo mogli spavati sada se čini toliko trivijalne, da ne kažem smiješne. U nekom širem kontekstu stvari, ova situacija natjerat će nas da presložimo stvari i kao pojedinci i kao društvo, a najviše kao čovječanstvo. Nakon dugo, dugo vremena čovječanstvo se našlo u situaciji da se ujedinjeno bori protiv zajedničkog neprijatelja. I sebičnim ponašanjem nećemo postići ništa nego isključivo zajedništvom i suradnjom. To su vrijednosti koje je svijet počeo zaboravljati, a sad im se mora vratiti. Trebala nam je ovakva jedna ekstremna nepogoda da nam poruči da se moramo ponašati kao ljudi.

Ovo nitko nije mogao očekivati, koja su vaša razmišljanja sada, u tijeku ove izvanredne situacije?
Ovakve nepredvidive situacije zahtijevaju brze, odgovorne i odlučne odluke. Nema vremena za čekanje i kalkulacije. Treba slušati struku, i zato sam izuzetno zahvalan timu Stožera civilne zaštite, posebice epidemiolozima. Također, želim se zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima koji su izloženi riziku zaraze, i ulažu ogroman napor kako bi sustav funkcionirao.

Zahvalili ste se javno i našim učiteljima?
Naši učitelji zaslužuju posebnu zahvalu i priznanje jer vrlo dobro znam da su  požrtvovno radili noć i dan kako bi našoj djeci omogućili nastavak škole on-line ili putem TV-a. Doista sam ponosan na sve njih i zahvalan što nama roditeljima i našoj djeci pružaju osjećaj mira i sigurnosti. U ovoj situaciji djeci je psihološki neopisivo bitno da budu u kontaktu s učiteljima i nastavnicima. Ti ljudi su s djecom non-stop u kontaktu, svakom djetetu posvećuju pažnju i nemam riječi da im se zahvalim osim - naklon do poda.

Možete li našim čitateljima poručiti nešto za kraj?
Ostanite zdravi. Slušajte i provodite upute nacionalnog i regionalnog Stožera civilne zaštite. Puno toga smo prošli zajedno, proći ćemo i ovu krizu. Kuraja i gremo naprid!

(Rex/NMF)

Facebook komentari