Bogata ponuda plave ribe na pulskoj ribarnici

ZAVRŠIO JE LOVOSTAJ MALE PLAVE RIBE
Završio je lovostaj male plave ribe koji je na pulsku ribarnicu, unatoč epidemioloških mjerama, vratio gužve.

Bogata ponuda koja stoji na raspolaganju Puležane stavlja na velike muke - koju ribu izabrati kako bi se pripremile vrhunske delicije. Sama pomisao na već pripremljen riblji meni pobuđuje nostalgičan miris ljeta i laganih ribljih obroka, razveseljava nepce i potiče nas na druženje s dragim ljudima uz čašu vina. Za sve ljubitelje ribe donosimo dobre vijesti, na ribarnici smo zabilježili široku ponudu plave ribe i morskih plodova.

Osim široke ponude srdela, čija se cijena kreće od 20 kuna po kilogramu,  izdvajamo:

RAK 80 KN
MORSKI PAS 80 KN
SIPA 80 KN
FOLPO 80 KN
OSLIĆ 50 KN
LIGNA 120 KN


Plava riba
Plava riba poput tune, haringe, srdela, skuše, šaruna, papalina, lososa i inćuna, obiluje masnim kiselinama omega-3. Osim toga, riba je izvrstan izvor bjelančevina, vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka i kalija.

Gastronomija
Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za mariniranje, posebice u ekstradjevičanskom maslinovu ulju, soku od svježe iscijeđenih domaćih limuna, uz dodatak češnjaka i sredozemnoga začinskog bilja. Plava riba na savuru cijenjena je među poznavateljima mediteranskog života, a u osnovi riječ je o pečenoj ribi koja se potom prelijeva pirjanom marinadom na osnovi maslinova ulja, češnjaka, kvasine, ružmarina i peršina. Srdele na savuru najbolje su sutradan, a mogu se čuvati i nekoliko dana u hladnjaku. Plava riba obično se priprema pečena, na žaru, poširana ili parena, a poslužuje se s vrhunskim maslinovim uljem i vinom. Tuna i losos odlični su u dimljenoj varijanti, a često se konzumiraju i sirove – kao carpaccio, sashimi i sushi.

 

(REX/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari