Bogat program uoči Svjetskog dana kazališta u INK

NAJAVA PROGRAMA INK ZA TJEDAN 26. - 30. OŽUJKA
U  utorak, 26. ožujka u 08:45 sati na rasporedu je REPRIZA PREDSTAVE forum-kazališta #tonijeljubav
Predstava forum-kazališta #tonijeljubav nastala je u suradnji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Sigurne kuće Istra. U njoj sudjeluju članovi Dramskog studija INK-a, koji kroz glumačku igru govore o problemima i izazovima odrastanja kada su u pitanju prve mladenačke veze. Što je ljubav, a što nije ljubav? Može li se voljeti nekoga ucjenom, manipuliranjem, kontrolom, nasiljem? U složenim međuljudskim odnosima pitamo se: Što je ono što je zdravo, a što nezdravo u odnosu? Cilj forum-kazališta jest potaknuti dijalog, razgovor, ali i pružiti mogućnost igranja u određenim scenama predstave s namjerom da gledatelj/gledateljica u simuliranom prostoru dramatizirane priče izrazi svoje razmišljanje i zauzme stav. Predstava forum-kazališta #tonijeljubav namijenjena je srednjoškolskoj publici, ali i svima koji se žele koristiti kazalištem kao alatom u boljem razumijevanju društvenih odnosa.

Do sada je predstava izvedena deset  puta, a vidjelo ju je 600 učenika pulskih srednjih škola.

Autori predstave:

Mirjana Andrić, Aleksandar Bančić, Leon Batel Stojkovski, Lucija Brkić, Donata Butković, Nikola Dubroja, Alja Erjavec, Gregor Flego, Marko Gašparović, Michelle Salome Kursar, Moris Nikolić, Marijana Peršić, David Rovis, Leonarda Sep, Iman Šehić, Nikolina Tomić, Ema Vještica, Fran Vozila, Laura Vuković

Igraju:

Ana: Iman Šehić / Nikolina Tomić

Ivan: Moris Nikolić

Mama: Lucija Brkić / Leonarda Sep

Đorđe/Brat: Gregor Flego

Goran: Nikola Dubroja

Petar/Dragan: Marko Gašparović

Karlo/Dragan: Leon Batel Stojkovski

Mia: Michelle Salome Kursar

Lea: Laura Vuković

Iva: Mirjana Andrić

Glazbena izvedba:

Leon Batel Stojkovski / Leonarda Sep

Kuringe:

Aleksandar Bančić

Marijana Peršić

Što je kazalište potlačenih?

Kazalište potlačenih kao interaktivno, participativno kazalište, rabi se širom svijeta kako bi pojedinci osvijestili svoj položaj u društvu i mogućnosti koje im se pružaju za poboljšanje svog položaja. Ovo je kazalište razvio brazilski redatelj Augusto Boal tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Inspiriran društveno-političkom situacijom u Brazilu, Boal pretvara kazalište u oruđe svih onih osoba i grupa koje su ekonomski, socijalno, kulturno, politički, rasno, seksualno ili na bilo koji drugi način zakinute za pravo na dijalog, kako bi uspostavile ravnopravnu komunikaciju sa svim društvenim subjektima. Kazalište potlačenih potpuno se oslanja na teorijske okvire pedagogije potlačenih velikoga brazilskog pedagoga Paula Freirea.

Što je forum-kazalište?

Forum-kazalište je centralna i najraširenija tehnika kazališta potlačenih. Scene forum-kazališta mogu se pripremiti s ograničenim brojem sudionika, ali se one kasnije prikazuju široj publici koja sudjeluje u rješavanju problema koji se prikazuje. Time gledatelji mogu izraziti što misle o problemu, a ako ga i sami proživljavaju imaju priliku “isprobati” rješenje koje kasnije mogu upotrijebiti u stvarnom životu. Forum-kazalište osnažuje pojedinca i njegove odluke.

Nakon ove predstave, u utorak, 26. ožujka u 12 sati na rasporedu je LJETOPIS - Obilježavanje 70 godina INK  

AUTOR I REDATELJ: Luka Mihovilović

IGRAJU: Lara Živolić i članovi Dramskog studija INK

Trajanje: 60 minuta

 

U srijedu, 27. ožujka u 20 sati INK obilježava SVJETSKI DAN KAZALIŠTA izvedbom predstave MISTERO BUFFO

AUTOR: Dario Fo

REDATELJ I IGRA: Valter Roša

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. 
Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je "zbaštardana", "remixirana" koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora. 

U četvrtak, 28. ožujka u 20 sati na programu ke Koncert muzičke akademije u Puli u sklopu programa DANI MUZIČKE AKADEMIJE U PULI. Ulaz slobodan.

U petak 29. ožujka u 11:30 sati - REPRIZA PREDSTAVE Forum kazališta #tonijeljubav

Nakon predstave, u 12 sati slijedi Filmska glazbena avantura: nastavni projekt studenata Odsjeka za glazbenu pedagogiju (koordinatorice: mr.art. Elda Ktajcar Percan, umj. Savjetnik,  izv. prof. dr. sc. Lada Duraković i doc.art. Sofija Cingula) u sklopu programa DANI MUZIČKE AKADEMIJE U PULI. Ulaz slobodan.

U petak u 20 sati slijedi 25. obljetnica studija klasične harmonike

Koncert, Pavlo Fenjuk – harmonika, Kijev (Ukrajina)Ulaz je slobodan.

U subotu 30. ožujka u 20 sati na rasporedu je Koncert studenata i profesora Muzičke akademije Sarajevo (BIH). Ulaz je slobodan. 

(REx)

Facebook komentari