Blaženka Divjak boravila u Poreču

REFORMA OBRAZOVANJA IDE DALJE
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ovog je vikenda svojim prisustvom podržala prvo međunarodno studentsko STEM natjecanje u znanju i sportu (STEM Games) koje se održava u Poreču. Tom je prilikom naglasila kako je cilj STEM natjecanja poticanje interdisciplinarnosti, pružanje prilike za odmjeravanje znanja, poticanje i promocija sveučilišnoga sporta, kao i zdravog načina života studenata.

Svoj je boravak na zapadnoj obali Istre ministrica Divjak iskoristila za susret sa članicama i članovima Županijske organizacije HNS-a Istre, izvijestivši ih o tijeku provođenja važnih projekata koje provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a čiji će efekt biti jasno vidljiv i prepoznat već ove jeseni kada će ujedno startati i eksperimentalno provođenje kurikularne reforme u našim školama. Ministrica Divjak istaknula je kako je programom edukacije za buduće provođenje kurikularne reforme već sada obuhvaćeno preko 2600 učitelja i nastavnika. Dualno obrazovanje slijedeći je projekt koji je ministrica Divjak izdvojila, a kojim će se povezati škole i gospodarstvo, tj. učiniti efektivnija poveznica obrazovnog procesa sa realnim potrebama tržišta rada.

Na jasno pitanje članica i članova HNS-a Istre o tome što se od jeseni zapravo mijenja u hrvatskim školama, Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je slijedeće: „Ukratko, prvi je puta slučaj da se u hrvatski školski sustav uvodi „Škola za život“, a što zapravo predstavlja nove metode poučavanja, naglasak na rješavanju problema, kritičko razmišljanje, zadovoljnu djecu i motivirane učitelje“.

Ministrica Divjak još je jednom ukratko prisutnima ponovila učinke dosadašnjeg rada Ministarstva znanosti i obrazovanja i njena tima, a riječ je već spomenutoj eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme koja kreće na jesen, osiguranih milijardu kuna za reformu strukovnog obrazovanja, 8000 novih stipendija za studente, uvedena je obvezna informatika u osnovnim školama, za sveobuhvatnu reformu obrazovanja osigurano je 2,3 milijarde kuna iz EU fondova, osigurano je 45000 micro:bitova za nastavu u osnovnim školama diljem države, osigurane su prilike za zapošljavanje 350 mladih znanstvenika, te ulazak Hrvatske u ESA-u, kao i skori ulazak u CERN.

Na kraju susreta, ministrica Divjak naglasila je zadovoljstvo činjenicom da u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme sudjeluju i škole iz Istarske županije, dajući tako svoj obol razvoju obrazovanja i školskog sustava nabolje.
(Rex)

Facebook komentari