Bivša pazinska tužiteljica povlači se iz kampanje Domovinskog pokreta

PRAVOMOĆNO OSUĐENA DAVORKA SMOKOVIĆ JE BILA NA ŠKORINOJ LISTI ZA 8. IZBORNU JEDINICU
Davorka Smoković, kandidatkinja na listi Domovinskog pokreta u 8. izbornoj jedinici, povlači se iz predizborne kampanje. Naime, Davorka Smoković je bivša pazinska tužiteljica, pravomoćno osuđena zbog zlouporabe položaja i ovlasti, teretilo ju se da je kao Općinska državna odvjetnica u više navrata pogodovala kontroverznom poduzetniku Draženu Golemoviću u tzv. slučaju "Ipsilon". Isto tako je 2016. godine na Županijskom sudu u Rijeci proglašena krivom jer je izdavala neopravdane putne naloge te je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci, a u državni proračun je po presudi morala uplatiti nezakonito pribavljene 56.333 kune.

Zbog svih tih optužbi i sudskih procesa Davorka Smoković je poslala svim medijima priopćenje koje u cjelosti prenosimo: 

"Iako nikakvu presudu Vrhovnog suda još nisam dobila i pripremit ću se za podnošenje tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske, ne želim da se moj navodni teret u bilo kojem smislu prenosi na Domovinski pokret. Stoga, ukoliko osvojim mandat, dat ću ga na konzumaciju Domovinskom pokretu i koaliciji okupljenoj oko njega.

Želim istaknuti kako, ako je zaista potvrđena prvostupanjska sudska presuda, mene se u njoj ne tereti da sam primila ikakav dar, naknadu ili protu-uslugu za navodno pogodovanje. Suđenje traje od 2009. godine, a mene se tereti da sam počinila službeničko kazneno djelo iako u predmetu na čiji sam tijek navodno utjecala nisam imala nikakve ovlasti, a ni položaj – što je preduvjet za kaznenu odgovornost službenika prema zakonodavstvu koje je važilo u 2009. godini. Kazneni zakon se u međuvremenu promijenio, na način da se smatra da je takvo kazneno djelo izvršeno tek ukoliko nastupi štetna posljedica - dok se mene u ovom predmetu tereti bez posljedice. Naposljetku je Sud odustao od
utvrđivanja što sam ja to točno tražila da se učini ili ne učini za korist Dražena Golemovića, nego je tek općenito zaključio da sam tražila „nešto“, što bi bilo u njegovu korist.

Kao osoba s dugogodišnjim iskustvom u kaznenom pravu možda sam naivno vjerovala u to da i u tom mom postupku nekog zanima prava istina, vladavina prava, ali čak i ova nagla konačna odluka koja dolazi u trenutku kada sam se kandidirala protiv vladajuće stranke, nakon što mi se sudilo preko jedanaest godina, govori nešto o hrvatskom pravosuđu." – izjavila je Davorka Smoković.

Facebook komentari