Balom baroknih konja završila 12. Giostra

POREČANI SE NA TRI DANA VRATILI U PROŠLOST
Dvanaesta po redu Giostra privedena je kraju u nedjelju navečer nakon trodnevnog programa u sklopu kojega se predstavilo dvjestotinjak kostimiranih sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije te više od četrdeset izlagača, zanatlija i antikvara na povijesnom sajmu „Fiera franca triduana“. Glazbeni taktovi i plesne koreografije, modni i scenski performansi, zvukovi doboša i odjeci konjskih potkova na tri su dana Porečane i njihove goste vratili u prošlost.

Na posljednjem danu festivala posjetitelji su mogli uživati u plesnim nastupima te nastupima mačevaoca, zastavničara, dobošara, uličnih zabavljača domaćina Društva prijatelja Giostre i njihovih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. U insceniranom baroknom salonu mogli su susresti dame i gospodu u ugodnom razgovoru ili pak od notara dobiti potvrdu o boravku na Giostri, ali i posvjedočiti životnoj svakodnevici porečkih pučanki i pučana. S druge strane trga, na sajmu, izlagači su nudili široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Posebno atraktivan bio je tematski park gostiju iz Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, a pažnju najmlađih privukao je dječji kutak Društva prijatelja Giostre. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama.

Večernji program posljednjeg dana obilježila je premijera dramske predstave „El sarto assassin“ u izvedbi glumačke skupine Društva prijatelja Giostre. Brojna publika u gradskom kazalištu sa zanimanjem je pratila istragu pokrenutu nakon ubojstva plemića Barbariga, ubijenog pred svojom kućom na Maraforu. Na mjesto zločina dolaze porečki podestat (Gaetano Benčić) te suci (Marino Banko i Jakov Grgić), koji pokreću istragu ispitivanjem supruge ubijenoga (Indira Miljenović) i ostalih svjedoka, a glavni osumnjičenik postaje furlanski krojač Giovannin (Ivan Herak). U nedostatku dokaza, u gradu se stvaraju dvije struje: ona koja vjeruje u njegovu nevinost i ona uvjerena u njegovu krivnju. Predmet stiže do Vijeća desetorice u Veneciju koje u grad šalje svog delegata (Goran Prodan). Nakon novog ispitivanja i uvida u predmet, otkriva se kako je krojač nevin, a ubojica osoba koju nitko nije očekivao. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštin.

Vrhunac zadnjega dana festivala bio je glazbeno-scenski spektakl pod nazivom „Kraljevski bal baroknih konja“ priređen na Peškeri. Udruga Nobiles de Croatia iz Zagreba, dresurne jahačice i njihovi ponosni barokni pastusi pobrinuli su se da posjetitelji ponesu sa sobom nezaboravan doživljaj. Oko tisuću gledatelja sa zanimanjem je pratilo bajkovitu predstavu u kojoj je oživljeno vrijeme balova i dvorskih svečanosti iz doba baroka. Publici su se predstavili rasni barokni konji, pastusi lipicanske, frizijske, barokpinto i andaluzijske pasmine, koji su pred dvorskim meštrom i njegovom dvorskom svitom trebali dokazati da su dostojni kraljevskoga bala. Ponosnim držanjem, gracioznošću i plemenitošću te uvježbanim plesnim koracima, uz taktove barokne glazbe, zadivili su brojnu publiku, vođeni čvrstom rukom svojih dresurnih jahačica.
(Rex)

Facebook komentari