Bajaga: Svirkama na Exitu i Sea Danceu, dodajemo ovu na Sea Staru

BLIC INTERVJU S MOMČILOM BAJAGIĆEM BAJAGOM UOČI NASTUPA NA SEA STAR FESTU
Bajaga i njegovi Instruktori prošle godine su u pulskoj Areni obilježili 35 godina karijere, ali i izlazak novog albuma ''U sali lom''. Prije nešto više od mjesec dana došla je iznenadna vijest da će Bajaga nastupiti i ove godine na jednom velikom koncert u Istri i to ni manje ni više nego na Sea Star festivalu gdje će pozornicu dijeliti sa Wu-Tang Clanom i Hladnim Pivom. To je bila dobra prilika da porazgovaramo malo sa samim Momčilom Bajagićem Bajagom.  

Ovo nije ili ne bi trebao biti običan koncert za vas, jer ipak nastupate na festivalu gdje je pretežno hip-hop i techno muzika i kako će izgledati dijeliti pozornicu sa Wu-Tang Clanom, koji su suprotnost vama i koliko uopće poznajete njih i tu vrstu muzike?

- Ovo je prvi put da sviramo na Sea Star festivalu, ali prošlo ljeto smo svirali i na Exit festivalu i na Sea dance festivalu koji je pogotovo više elektronska muzika, ali mi je drago da svi ti festivali pored elektronske muzike, koja im je primarna, imaju i žive bendove i ovo je jedini Exitov festival koji radi u regiji a da mi nismo svirali i eto svirati ćemo sad u Umagu, gdje smo inače već svirali. ali samostalni koncert. Što se tiče elektronske muzike, pratim je umjereno, znam tko je Wu-Tang Clan, ali ne nosim njihove diskove kada putujem kolima.

U pulskoj Areni ste prošlu godinu promovirali novi album ''U sali lom'', kako ste zadovoljni s njim i kako je publika prihvatila nove pjesme ?

- Vrlo sam zadovoljan koncertom u Puli, i jako sam zadovoljan kako je Croatia Records vrlo brzo reagovala, i objavila Blu-ray izdanje i dupli živi album. Što se tiče novog albuma, trenutno pored cijelog repertoara kojeg sviramo, izvodimo i 5-6 pjesama s novog albuma, što je mislim dosta i dokaz da je publika pjesme super primila.

Nakon ''nesretnog'' Karlovca, dogodila se sretna suradnja s Mile Kekinom i ''Atlantidom'', a s Hladnim Pivom ćete također dijeliti pozornicu na Sea Star festivalu, recite nešto i o toj ''ljubavi'' ?

- S Miletom sam se poznavao i ranije, ali eto tada smo se upoznali prošlog ljeta još malo bolje, to se pogodilo i sa situacijom da on snima album, poslao mi je pjesmu ''Atlantida'', meni se to dopalo i sa zadovoljstvom sam gostovao na pjesmi, koja po meni ima dobru poruku i namjeru. Ja inače ovakve suradnje vrlo rijetko radim, jer sebe doživljavam kao kantautora i do sada sam uglavnom pjevao samo na vlastite tekstove.

Vi ste jedan od onih rijetkih koji je uspio sakriti svoj privatni život od javnosti, koliko vam je značajan taj kutak mira u životu?

- Vrlo mi je značajan kad sam uspio za 40 i nešto godina karijere da ga sklonim. Ne samo da mi je značajan u tom smislu, nego smatram da ljudi trebaju da predstavljaju javnosti svoj posao, a ne svoj privatni život, ali pošto živimo u vremenu rijalitija najbolje bi bilo da svatko ima kameru ugrađenu da možete svakog u svijetu da gledate po cijeli dan. Što se mene tiče, ja stvarno izbjegavam da se pojavljujem u javnosti, kad nemam razloga, jer ja stvarno već dugo sviram, 35 godina s Instruktorima, prije toga šest godina u Ribljoj Čorbi i kad vam karijera traje preko 40 godina, onda morate da pazite da ne nervirate ljude i zato se i ne pojavljujem puno.  

Od skoro samih početaka su s vama Žika Milenković, Saša Lokner i Miroslav Cvetković, kako ste ''izdržali'' zajedno svih ovih godina, jel' tijekom godina bilo trzavica, prijetnji prestanka sviranja ili sličnih stvari...?

- Tijekom godina bilo je svašta, bilo je i dobrih i loših godina, u smislu posla i u smislu okolnosti koje su se desile u ovim krajevima, ali između nas je, hvala bogu, uvijek bila dobra atmosfera i takvih trzavica u smislu da bi rasturali band nije bilo nikad i mogu da kažem da mi kao band u ovih 35 godina imamo minimalne promjene i to neke koje su se desile višom silom. Mislim da nas je održalo i to što smo mi band koji je u regiji najviše svirao i te svirke su nas i održale.

Da li s vremenom (godinama) počinjete birati mjesta gdje ćete svirati ili i dalje svirate gdje vas pozovu i koliko vam putovanja postaju teret jer godine prolaze?

- Biramo mjesta i birali smo uvijek, kad smo bili mlađi imali smo manje mogućnosti da biramo, nismo izbirljivi, ali ne sviramo neke budalaštine i neke koncerte koji ne priliče našim godinama. Što se tiče putovanja, to je nešto što vam uđe u metabolizam i pravo da vam kažem, koliko god putovanja mogu da padnu teško, pogotovo ova interkontinentalna, ja ako ne putujem tri mjeseca osječam se loše.

U Istri ste poslije rata nastupili prvi put 2004., koliko ste se vi promijenili od tada, a koliko vidite promjene u Istri, mislim da ste mjerodavni, pošto Istru barem jednom godišnje posjetite?

- Ja sam se promijenio koliko se čovjek mijenja s godinama, a kao čovjek sam ostao isti. Istra napreduje koliko vidim sve više, iskreno se radujem da su uslovi sve bolji i što se tiče našeg posla, i od prostora i od opreme, ali i od svega što možeš da nađeš u Istri. Moram spomenuti i da nam je ovaj koncert u pulskoj Areni bio sigurno najveći koncert koji smo u Istri održali.

Na kraju, što gledatelji na Sea Star festu mogu očekivati od Bajage i Instruktora?

- Mogu da očekuju jedan dobar festivalski nastup s mnogo hitova iz svih perioda karijere i nekoliko novih pjesama.

(Dorijan Vrkljan/foto Jelena Ivanović)

Facebook komentari