Artist Talk — Nina Kurtela u sklopu programa Naprijed Avanti!

SUBOTA, 9. STUDENI U 19 SATI, OŠTARIJA FERLIN
Razgovor i druženje s umjetnicom te prezentaciju dosadašnjeg umjetničkog rada Nine Kurtele održati će se u Svetvinčentu, u subotu 9. studenog 2019. godine u 19 sati u sklopu programa Naprijed Avanti!. Nina Kurtela osvrnut će se na svoje site-specific radove, načine i kontekste unutar kojih su oni nastajali te ih postaviti u odnos s novim radom čiju realizaciju planira upravo u javnom prostoru Svetvinčenta. Umjetnica će ovim razgovorom otvoriti neka pitanja na koja, vjerujemo, samo mještani mogu dati odgovore, zato posebno pozivamo sve zainteresirane Savičentine da se pridruže.

O programu Naprijed Avanti! (Forward Avanti!)

Naprijed Avanti! kustoski je program koji se održava jednom godišnje, a podrazumijeva produkciju novog site-specific umjetničkog rada jednog suvremenog umjetnika/ce iz Hrvatske. Program se odvija u malom ruralnom mjestu Svetvinčenat (Istarska županija), specifičnom po svojoj kulturnoj autentičnosti obzirom na već dva desetljeća odvijanja suvremenih umjetničkih programa (Festival plesa i neverbalnog kazališta, GrillPeace United, Šikuti Machine) i djelovanja relevantnih umjetnika (Matija Ferlin, Darko Pekica, Tamara Obrovac, Livio Morosin…). Cilj ovog programa je dodatno razviti novomedijsku praksu suvremenih hrvatskih umjetnika dajući podršku istraživačkom procesu i povezivanju s lokalnom umjetničkom scenom Svetvinčenta, te decentraliziranjem omogućiti vidljivost i prisutnost radova novomedijskih umjetnika u manjoj sredini gdje nedostaje kontinuirane institucionalne podrške. Nina Kurtela prva je umjetnica koja će biti dio programa upravo zbog svoje dosadašnje karakteristične prakse rada s društvenim kontekstom. Umjetnica je u 2019. godini nekoliko puta boravila u Svetvinčentu, prisustvovala specifičnim lokalnim običajima i manifestacijama te javnim događanjima te višekratno razgovarala s mještanima. Temeljem rezultata takvog istraživanja umjetnica će realizirati multimedijski rad tematizirajući pitanja odnosa prostora umjetnosti i društvenih rituala, granice između javnog i intimnog, vidljivog i nevidljivog. Osvrnut će se i na lokalnu kulturnu scenu pa će odabrane primjere umjetničke prakse ‘prevoditi’ u njoj blizak jezik izvedbenih umjetnosti.

O umjetnici:
 
Nina Kurtela je vizualna umjetnica i plesačica čiji rad se zasniva na koreografskim i site-specific praksama. Kroz svoju umjetničku praksu bavi se metodologijama izdržljivosti, ustrajnosti, prisutnosti i rituala, dok propituje pojmove nematerijalnog rada, identiteta, pripadnosti i položaja žene u umjetnosti i društvu.
Diplomirala je slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića, te potom završila studij za suvremeni ples, koreografiju i kontekst pri UdK u Berlinu. Izlagala je i prezentirala radove u različitim kontekstima diljem svijeta – od muzeja i galerija, do kazališnih i plesnih festivala te intervencija u javnim prostorima npr: Tanz Im August, Berlin; MUMOK Beč; Transmediale, Berlin; Survival Kit, Riga; MSU Zagreb; HKW Berlin; Tokyo Opera City Gallery; 104 Paris; MMOMA Moskva; Ars Aevi Sarajevo, Royal Albert Hall London; Bonnefantenmuseum Maastricht, itd.
Godine 2018. finalistica je Berlin Art Prize te je dobitnica nekoliko prestižnih nagrada kao što su Japanese Media Arts New Face Award, Tokyo 2017; X-border Art Biennial Award, Švedska 2013; Henkel Art Award CEE, Beč 2011; Essl Art Award CEE, Beč 2007. Boravi na rezidencijalnim programima u MuseumsQuartier, Q21Vienna; Cite internationale des arts, Paris; THAV, Taipei; HIAP, Helsinki; GeoAIR, Tbilisi; CEC ArtsLink, Portland, Oregon; KulturKontaktAustria, Beč.
 
Godine 2017. u Zagrebu osniva umjetničku organizaciju ‘Jagoda’ koja se bavi poticanjem interdisciplinarnih suradnji sa fokusom na procesualnost umjetničkog stvaralaštva. Nakon što od Grada Zagreba dobiva na korištenje atelje u kojemu je do tada djelovala prerano preminula svestrana umjetnica Jagoda Kaloper, Nina Kurtela osniva umjetničku organizaciju ‘Jagoda’ s ciljem da se prostor umjetničkog ateljea otvori javnosti, suradnicima, akterima lokalne ali i regionalne te internacionalne umjetničke scene za promišljanje i stvaranje diskurzivnog prostora za razgovor, razmjenu i istraživanje. Kroz povezivanje aktera iz različitih suvremenih umjetničkih disciplina, misija Jagode je poticanje kontinuirane razmjene i razvoja
različitih umjetničkih znanja, praksi i iskustava koje nisu nužno uvijek vidljive u finalnom umjetničkom produktu.  

Avanti! Centar avangardi

Udruga Avanti! zagovara i afirmira avangardne umjetničke i kulturne prakse, potiče i provodi istraživanja povijesnih i suvremenih avangardnih praksi u Hrvatskoj te unapređuje i širi znanja u području avangardnih umjetnosti. Također, intenzivno radi na razvoju Centra avangardi u istarskom mjestu Svetvinčenat, kao sinergijskog spoja inicijativa sa područja vizualnih umjetnosti, filma/videa, izvedbenih umjetnosti i dizajna koje su usmjerene prema avangardnim praksama, a koji će svojom aktivnošću obogatiti kulturnu i turističku ponudu Istre i Hrvatske tijekom cijele kalendarske godine te biti platforma za produkciju i edukaciju o avangardnim umjetničkim praksama. Udruga Avanti! kao dio svog umjetničkog djelovanja održava programe temeljene na vizualnim umjetnostima, izvedbenim umjetnostima te performansu te podržava umjetnike koji će kao komunikacijsko sredstvo s lokalnom zajednicom koristiti govor i performans. Osim istraživanja i izvedbe, jedna od važnih aktivnosti je dokumentiranje procesa umjetničkog rada i izvedbe što će publici otvoriti dodatnu dimenziju razumijevanju umjetničke poruke s naglaskom na moguća ponovna izvođenja u realnim prostorima budućeg Avanti! Centra avangardi.

(rex)

Facebook komentari