Art Panoptikum XXI

GRADSKA RADIONICA PULA, SUBOTA, 18. SRPNJA U 20,30 SATI
Serija javnih predavanja Art Panoptikum s pregledom događanja iz svijeta vizualnih umjetnosti nastavlja se u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice u subotu 18. srpnja 2020. u 20:30 sati. Program uređuje i vodi Boris Bogunović.

Na početku bit će riječ o jednom od najvećih svjetskih slikara 20. stoljeća Francisu Baconu čija se izložba pod nazivom "Late paintings"  koja prikazuje posljednja dva desetljeća njegovog stvaralaštva, (od 1971. do 1991.), može vidjeti u The Museum of Fine Arts u Houstonu. Nakon toga slijedi prikaz izložbe u The Baltimore Museum of Art pod nazivom „Fierce Beauty” posvećene djelima velike slikarice apstraktnog ekspresionizma Joan Mitchell. 

U sljedećoj temi govori se o izložbi francuskog konceptualnog umjetnika Daniela Burena pod nazivom "Illuminare lo spazio, lavori in situ e situati" koja se održava u Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea u Bergamu. Potom se predstavlja izložba „Exercises in Construction, Bending” poljske umjetnice Monike Sosnowski, poznate po velikim arhitektonskim instalacijama, a koja se održava u Garage Museum of Contemporary Art u Moskvi. 

Nadalje, predstavlja se i francuski umjetnik alžirskog porijekla Kader Attia vezano za njegovu izložbu pod nazivom „Das koloniale Erbe Europas” u Kunsthaus Zürich. 

U sljedećoj temi govori se o brazilskoj fotografkinji i aktivistici Claudii Andujar koja je više od pet desetljeća svog života posvetila fotografiranju i zaštiti Yanomamija, jednog od najvećih domorodačkih naroda u Brazilu, a povodom velike izložbe u Fondation Cartier pour l'art contemporain u Parizu. 

Iza toga slijedi prikaz ruskog umjetničkog kolektiva AES+F poznatog po monumentalnim video umjetničkim instalacijama koji imaju izložbu u pekinškoj galeriji Tang Contemporary. 

Pred kraj predstavit će se nekoliko najvažnijih svjetskih firmi koje se bave 3D arhitektonskim vizualizacijama, a za sam kraj ostaje stalna tema o umjetničkim rezidencijama u kojoj se ovog puta govori o Fondation d'entreprise Hermès i njihovom programu rezidencija iz područja vizualnih umjetnosti.

(REX)

Facebook komentari