Antigravitacijske vježbe za limfu

VJEŽBAJTE S MORENOM
Danas ću vam predložiti još nekoliko vježbi za učinkovito poticanje protoka limfe jer ona je glavni čistač vašeg tijela od toksina, a ujedno je važna i za vaš imunitet koji je u ovom periodu godine itekako podložan raznim virusima i bakterijama. Osim vježbanja i limfne masaže na ovaj sustav učinkovito se može djelovati i antigravitacijskim pozicijama tijela. Ukoliko imate sposobnosti možete zauzeti položaj stoja na glavi uza zid ili ako posjedujete određena pomagala ili sprave položaj višenja s glavom ispod nogu i tim inverznim pozicijama tijela povećati protok krvi i limfe za 30-50%. Zanimljivo je znati da kućni dječji trampolin može biti idealan rekvizit za pravilno poticanje rada limfnog sustava, poboljšanje sveukupne cirkulacije, probave, kondicijskih sposobnosti, snaženje mišićno- koštanog sustava, vestibularnog aparata uz proprioceptivne dimenzije motorike, koordinaciju, agilnost i ravnotežu. Ne morate na njemu izvoditi cirkuske vratolomije, već će koračanje u mjestu i lagano amortiziranje kroz podizanje na poluprste polučiti povećanje energije i otkloniti umor u nogama. Ukoliko ga vaša djeca posjeduju pokušajte sve dosad opisane vježbe odraditi na njemu i uživajte poput djeteta.

Današnje vježbe dati će vam primjer kako potaknuti cirkulaciju krvi i limfe postavljanjem dijelova tijela u antigravitacijski položaj.

Slika 1. vježba visokog odizanja noge- zauzmite četveronožnu poziciju kleka, laktovi neka budu točno ispod ramenog zgloba, a koljena ispod kukova. Na udah visoko podignite prvo lijevu nogu. Na izdah je spustite u početnu poziciju. Ponovite drugom nogom. Naizmjenično izvedite osam ponavljanja svakom nogom. Nakon toga zadržite prvo lijevu nogu u zraku i radite njome pokret istresanja opuštenog stopala prema stopu duboko dišući, oko tridesetak sekundi, pa zamijenite nogu.

Slika 2. vježba samomasaže ruku- lezite na leđa s pogrčenim nogama u širinu kukova. Opustite se i podignite lijevu ruku u zrak. Desnom rukom, prvo jagodicama prstiju, a zatim i cijelim dlanom brzim i snažnim kretnjama klizanja i povlačenja od podlaktice prema pazuhu izmasirajte, pročešljajte lijevu ruku deset puta s prednje, deset s bočne i deset sa stražnje strane ruke. Izdahom i snažnije u smjeru srca, udahom nježnije od smjera srca. Ponovite zatim na desnoj ruci.

Slika 3. vježba kruženja stopalima- ostanite ležati na leđima i obje noge opružene podignite u zrak tako da su stopala u razini kukova. Spojite čvrsto pete i kružite stopalima deset puta prema van, a zatim prema unutra. Pete se ne smiju razdvojiti, leđa su cijelom dužinom na podu, disanje je duboko. Ukoliko vam je problem držati noge opružene u zraku, malo ih pogrčite u koljenima dok ne budete napredovali ili ih naslonite na zid tako da noge budu u odnosu na kukove pod 90°.

Slika 4. vježba opuštanja nogu i ruku- zadržite istu poziciju tijela kao i u prethodnoj vježbi, samo još dignite i obje ruke u zrak. Udahom stisnite šake na rukama i opružite stopala kao plesači (prste stopala gurate od sebe. Može vam se desiti da vas uhvate grčevi u stopalima zbog aktivacije malih mišića u njima, ali nemojte odustajati jer i njima treba vježba kako bi opet vratili svoju funkciju). Izdahom snažno opružite i raširite dlanove i prste ruku, zategnite tabane (dorzalna fleksija stopala tako da prste povlačite prema sebi) i raširite prste stopala. Ponovite deset puta.

Vježbanje završite s opuštenim istresanjem nogu i ruku u zraku, malo pogrčenih koljena i laktova.

Najčešći uzroci loše venske i limfne cirkulacije, umora u nogama, bolova u krelježnici, plitkog disanja te smanjene gipkosti i koncentracije su stres, zanimanja povezana sa dugotrajnim sjedenjem ili stajanjem te načini provođenja slobodnog vremena odraslih i djece.
(Rex)

Facebook komentari